Miklavževanje na Zelenici

Organizacija zimskega planinskega tabora PD Iskra Ljubljana je  letos  padla točno na dan, ko Sveti Miklavž  po tradiciji obišče pridne in mamo manj pridne. Skoraj bi se mi zapisalo »otroke«, pa najbrž ne bi bilo primerno udeležence tabora primerjati z razigranimi, sproščenimi in malce Boga boječimi  in vraževernimi mladostniki.  Da ne? Sem se tokrat temeljito zmotila.  Prvega svetega moža s spremstvom  in darili so pričakali s tako otroško radostjo, veseljem in spontanostjo,  da je tokrat na Zelenici stekla  prava gledališka predstava. Brez generalke, brez vaje. Kostumi ( ki sta jih požrtvovalno  iz doline tovorila Drago in Branko in jih je pripravila in priskrbela Nada)  so preobrazili planince s skritimi gledališkimi talenti v dramsko skupino, ki je ob sodelovanju vseh  udeležencev  temeljito raztegnila smejalne mišice. Iščem primeren izraz, pa po tednu dni ne najdem pravega. Je bilo ČAROBNO? Morebiti IMENITNO? Lahko tudi ČUDOVITO? Vsekakor pa NEPOZABNO in NEPONOVLJIVO!

 

Sveti Miklavž ( v odlični vlogi Janeza Cimpermana) je imel svetovalko Nuno, ki je celo leto 2014  inkognito spremljala aktivnosti kolegov in kolegic, beležila posebnosti, uspehe, nerodnosti, tako da se je modri sveti mož lahko odločil, ali naj grešnikom dodeli šibo ( tudi te smo nepoškodovane prinesli direktno iz Kamnika)  ali klasično darilce ( parkelj iz kvašenega testa, suhi jabolčni krhlji, Frutabela).  Vrag je bil »od hudiča«;  spontano dodeljena vloga Andreju Jakopu se je izkazala za najboljšo določitev, zaživel je, kot da mu je to življenjsko poslanstvo.  K sreči je imel na razpolago rezervne palice, s katerimi je strastno kaznoval prostorčke za hrbtom/ritim je prizaneselJ. Svetlolasi angelček ( Nataša Cimperman) z angelskimi krili (škoda, ker nisem uspela poleteti z njimi, ko sem jih imela navezane na nahrbtniku)  pa je s stoično mirnostjo tolažil grešnike, klečeče pred božjim odposlancem.

 

Božji odposlanec  je pred svoje obličje ukazal privesti grešnike.  Preveril je požrtvovalnost, dobroto, kreativnost, delavnost, iznajdljivost, povprašal po grehih, razvadah, slabostih. Da bi kar najlažje odločil, si je s »plonk listkom«:

 

CEGLAR MARJAN – celo leto selektivno preverjal primerke ženskega spola, mlade in malo manj mlade, predvidoma grešil, se nikoli spovedal, tipičen primeren » moškega preizkuševalca«. Kazen mora biti vzgojna – vsem zbranim naj izda recept za pripravo odličnega divjačinskega golaža.

 

 

DARKA –  neutrudno se razdajala med svojo številno družino, otroke, vnuke ( kar tri ima), mamo, sestro, svojemu možu stala ob strani v dobrem in slabem, dobra gospodinja in skrbna žena ….praktično brez greha, če pa je že bil po naključju kakšen majhen, se pa v obilici dobrih del skrije. Živela bo FOREVER, tudi zaradi FOREVER LIVING PRODUKTOV.

 

NATAŠA  BIZILJ – večno mlada in aktivna,  svetovljanka…..kdaj neki pride čas, da se postara in umiri?? Poje  kot angelček, tudi Ave Marijo..…naj se slišiJ

 

MARJAN JOŠT – leto 2015 je prineslo življenjske spremembe zaradi katerih se bo najverjetneje še malce ZREDIL. Gospa, ki mu lepša dneve in najverjetneje tudi noči je izvrstna slaščičarka ( ravnokar je postala babica, zato je odsotna). Grešil brez zakramenta svete poroke, kar pa naj mu bo odpuščeno, ker je požrtvovalen markacist PD Križe. Naloga za naslednji dan: zaplesati  en ples z Neno in Fani. Miklavž bo preverjal!

 

CIRILA – večna uganka, skrivnostna enigma. Ve vse in vse tudi pove. Nemogoče oceniti, kaj je res in kaj ni;  si zasluži šibo ali darilo???  Naloga: naj pokaže svoje bogato medicinsko znanje in demonstrira prvo pomoč pri kandidatu, ki je ravnokar nehal dihati (Fedor)!

 

FEDOR – po dolgih letih je v letošnjem juniju okusil čare jadranja. Malce prepočasi je šlo in  premalo dinamično je bilo, pa je z izvijačem ( šraufcigerjem) preizkušal delovanje plinske bombe. K sreči ni poskrbel za raketni pogon. Je energičen, zvedav, tehnično podkovan, v dobri fizični kondiciji, odličen rolkar in smučar, vendar ni vse zlato, kar se sveti. Ima talent za inovacije in racionalizacijo, kar ni nujno dobro.  Naj pojasni, kako  je pomival  posodo v zalivu na otoku ŠČEDRO!

 

NENA  – tipična blondinka. Vedno občudovana in oblegana, vedno v moški družbi, tudi takrat, ko se pleza na Ojstrico, Krn, Raduho in še kam.  Spala skoraj z vsemi prisotnimi moškimi.  SPALA, dobesedno, Miklavža sicer ni bilo poleg, ji pa zaupa, saj je Robi ob pregledu vsebine nahrbtnika lansko leto našel rezervne kondome. Zanimiva deklica. P. S. Miklavž naj jo kar malce k sebi stisne J J, lahko pa jo povabi, da poklekne med njegova kolena J J in ji obljubi darilce J J

 

MARKO – cenjen in spoštovan obrtnik, dober mož in oče, zaželen šofer med planinci PD Iskra ( ima kombi, zdaj celo novega). Letos poleti je imel malce smole, izpah rame ga je prikrajšal za zanimiva dogajanja na poletnem taboru. Uspešno je okreval in spet je fant od fare.  Dobra dela opravlja sproti, grehov nima, zasluži nagrado.

 

ALENKA – srčna vodnica, ki svoje  znanje in izkušnje  zna in hoče deliti.  Neizmerno potrpežljiva, ko se trudi  reševati muhe, težave in  malenkosti, ki se pojavljajo na izletih, sestankih, pripravah…..Letos je zavila na nov odcep življenjske poti in Miklavž ji želi, naj bo pot ravna, brez ovir in dobro osvetljena. Toplote pa ne bo manjkalo, ker nova črpalka dela s polno paro J

DUŠAN SEMENIČ – dolgoletni predsednik društva, stanoviten, umirjen, preudaren, previden, skrben gospodar. NUMIZMATIK ( to je tisti, ki zbira znamke, če kdo ne ve J P. S.  Miklavž pozove prisotne, da naj pridno zbirajo znamke, da se tako oddolžijo za  odločitev o  kritju organizacijskih tabora…tokrat že tretjič in še večkrat, če bo le dobra volja J

 

DORA –  ustvarjalna, inovativna, delovna, strokovno podkovana……..diploma končno v zaključni fazi. Miklavž bo dobre želje predal še Božičku in dedku Mrazu, tako da bo zagovor diplome z 10 lahko opravljen v januarju. Primerna zaposlitev pride pa v marcu, zagotovo!!! Ateistka, brez svetega krsta, ali sploh zna molit?

Naloga: en Angel varuh za diplomo in dobro službo.J. Bomo pomagali, če bo treba.

 

ADRIJANA – novopečena VARUHINJA GORSKE NARAVE PZS.  Mirna, delovna, preudarna, odlično ravna z denarjem. Svojim in tujim. V seminarski nalogi  v celoti obdelala krajinski park LJUBLJANSKO BARJE. Vse dobro je treba deliti, zatorej mora v letu 2015 poskrbeti, da bodo člani PD Iskra Ljubljana doživeto začutili lepote, na pragu katerih živi…..poplavne vode bodo do takrat ravno odtekle, ali pa tudi ne L

 

ROMAN –  naziv PRIPRAVNIK se mu kar poda. Planinski pripravnik, pripravnik za zeta, pripravnik za inženirja elektrotehnike. Razpet med domom v Posavju in baznim taborom v Kamniku. Leto 2014 je bilo polno, prepolno. Miklavž je navdušen nad rezultati 19 izpitov, ki jih je kot najbolj uspešen opravil na Tečaju vodnikov kategorije A julija v Bavšici  ( če to drži, naj pove Jože Rožič, vodnik inštruktor, ki je z nami!!!). Posavec je zdaj  naš in ne damo ga, dokler ne opravi pripravništva in nadgradi znanja.

 

FANI IN LOJZKA –   DVE V ENEM,  učinkoviti kot tabletka za pranje posode. Pohodnici, gobarki,  nabiralki borovnic, odlični kuharici, zeliščarici ( sploh  Lojzka, ki na vsakem vrhu deli OREHOVČKA:…, sestri, ki se imata radi in ki  gojita in nadgrajujeta ljudsko pesem, ki ju spremlja celo življenje.   Posluh, talent, krasna glasova, vaja, mojstrstvo. Še Miklavž ju občuduje, ko zapojeta dvoglasno, V TERCI .

Naloga:  Naj zapojeta eno slovensko in dvigneta pevsko razpoloženje.  

 

BRANKO – nepopisan list, Miklavž ne ve o njem skoraj nič, razen, da prihaja iz Posavskega alpinističnega kluba in da je tehnično podkovan. V Tehničnem muzeju v Muenchnu je bil baje celih sedem ur, pa si ni uspel ogledati niti polovico J

Naloga: da ga udeleženci spoznajo, mora naslednji dan  predstaviti podvige in alpinistične vzpone

 

DRAGO – ženske so Miklavžu kolektivno prišepnile, da  je  Drago  CAR. Ne samo zato, ker je potrpežljiv, dobrodušen, velikodušen, nekonflikten,  tudi zato, ker je vsestranski: hodi, plava, smuča, jadra, se potepa, potuje, raziskuje….skratka ne komplicira, zato je CAR z velikim C.  Miklavž ga mora malce okarati, da naj ne bo preveč potraten, kadar na široko odpira denarnico in pokriva račune tistim, ki so malce počasnejši.  Obetajo  se novi potovalni projekti, kjer mora biti CAR nujno prisoten.

 

NADA – umetnica, kreatorka, modelarka,  srčna šivilja,  krajevna dobrotnica , ki svoje izdelke dobrodušno deli s prijatelji in krajani.  Miklavž je seznanjen z uspešnim pustovanjem  in  slavo ter ponosom vseh, ki so njene maske nosili . Brez greha, sicer pa tako ali tako nima časa grešiti. Miklavž ji blagoslovi  spretne roke in  glavo, polno idej.

Pa še kdaj.

Kamnik, 12. 12. 2014                                    Nadja Uršič

Hits: 22