Mala šola planinstva – Kviz za mlade planinke in planince:

Morda se bo kdo vprašal, zakaj bi objavljali dodatne naloge in vprašanja, glede na to, da se je vse šolsko delo (zaradi danih razmer) prestavilo na dom. Verjamem namreč, da je že to samo po sebi izredno naporno, tako za starše kot za otroke oz. mladino. Pa vendar. Imam prijatelja, ki je končal študij primerjalne književnosti, danes pa knjige praktično nikoli več ne prime v roke. Sama končujem študij matematike in fizike na Pedagoški fakulteti, vendar v prostem času nikoli ne rešujem matematičnih in fizikalnih nalog. V prostem času radi počnemo tisto, kar nas resnično veseli. Kar je naša strast. In če so to hribi in planinstvo, potem bomo, morda, za lahko noč prebrali zgodbo o Zlatorogu in se naučili kaj novega, ko bomo slišali o njegovi zdravilni roži. Ali pa rešili nalogo, kjer bomo spoznali kakšno novo planinsko rožo in jo bomo poleti lahko prepoznali in pozdravili, ko bomo na turi. In vedno bomo lahko ponosni nase, če bomo s pridobljenim znanjem o prvi pomoči nekomu pomagali. Vse to in še več zajema planinstvo. Naj vam bo vedno v strast in prijaznost. S klikom na link lahko rešujete zanimiv kviz za mlade planince

V sredo, 24.2.2016 smo se vodniki in animatorji Planinskega društva Iskra Ljubljana udeležili predavanja, ki ga je organiziralo Planinsko društvo Janez Trdina Mengeš, na temo Otroci in gore. Predavanje je izvedla Judita Mihev, pedagoginja, vodnica in inštruktorica planinske vzgoje pri PZS. Namen dogodka je bilo osveščanje staršev o elementih varne in prijetne hoje v gore skupaj z otroki. Nemalokrat so želje in ambicije staršev večje, kot jih zmore njihov otrok, zato je pomembno, da se zavedamo, da v gore hodimo odrasli z otroki in ne otroci z odraslimi! Temu primerno je treba prilagoditi turo, cilj in dogajanje. Ker na predavanju ni bilo staršev, ki jim je bila vsebina namenjena, je bila vsebina prilagojena in usmerjena na ciljno publiko v dvorani (vodniki in bodoči vodniki). Tako smo izvedeli veliko novega o sodelovanju staršev na izletih za otroke. Kako podučiti o primerni obutvi, nahrbtniku, malici, pijači, prvi pomoči ter bistveno – hoja naj bo zabava in ne prisila. Tako se rojevajo nove ideje za še bolj zanimive izlete in pripravljamo tudi prav posebno doživetje – morda celo brez staršev! 😀 Si upate? (seveda, vse pod strokovnim vodstvom vodnikov in animatorjev, odraslih oseb)

Nasveti za starše – z otroki v gore!

O otrokom v gore
Glavni cilj je pot sama.
Ne bodite slabe volje, če ne dosežete vrha, pomembno je, da ste na
svežem zraku, se gibljete, raziskujete, se pogovarjate, igrate in družite.
Hoja z otroki je pripovedovanje zgodbic, igra vlog, besedne igre, uganke, imena na določeno črko, pesmice, igrice, skrivalnice…
Hoja z otroki je tudi vaja potrpežljivosti, ko se otrok nenadoma odloči, da je tam spodaj nekaj pozabil pogledati. Teče navzdol in izgublja za nas tako dragocene višinske metre.
Na izlet se odpravimo primerno opremljeni.
Čevlji naj bodo visoki z nedrsečim podplatom.
Investicija v dobre planinske čevlje se obrestuje in poplača z varno in udobno hojo.
Otroci zelo radi nosijo nahrbtnik, pazimo, da je le-ta primerne velikosti in teže.
Vzemite si čas za počitek. Teh naj bo več, vendar naj ne bodo predolgi.
Med počitkom naj otrok popije nekaj požirkov pijače (voda) in zaužije kakšen grižljaj hrane.
Na izlet ne sodijo sladke pijače in energijski napitki ter namesto prave malice in kosa sadja,
vrečke bonbonov, čokolad in bobi palčk.
Sladkorji otroku ne bodo dali dovolj moči za turo,
prav tako bo po slani hrani prekomerno žejen.
Otroka primerno opremimo, podobno kot sebe. Naj ima vse potrebno za nezahtevno
pohodniško turo.
Posebej pomembno je, da imamo zanje dovolj rezervnih oblačil (se
polijejo, umažejo, mokre rokavice, nogavice).
Otroci ne povedo, da jih zebe.
V nahrbtnik sodi tudi igračka in torbica s prvo pomočjo (obliž, povoj in rutica).
Na izlet gremo mi z otroki in ne otroci z nami!
Ne pozabimo na zgled, ki ga dajemo!
Naš cilj je vrnitev in ne vrh!

Leto 2015 je bilo na področju dela z mladimi za društvo prelomno, saj je v mesecu juniju poskusno organiziralo prvi izlet za mlade planince. Namenjen je bil otrokom, vnukom, nečakom članov našega društva. Že na prvem izletu je bila udeležba številna, otroci so bili nad izletom navdušeni, zato se je društvo odločilo, da vsaka dva meseca organizira izlet za mlade planince. To nam je dalo potrditev, da lahko v prihodnosti gradimo in širimo dejavnost društva tudi na področje dela z mladimi v planinstvu.V današnjem času približati mladim gore, ni preprosto. Društvo se trudi, da otroke v pohodništvo pritegne skozi igro in animacijo, zato smo prepričani, da se bosta z letom 2016 v društvu povečala članstvo in delež otrok, zanje pa se pripravlja tudi čisto svoj program izletov. Otroci v različnih starostnih obdobjih izpolnjujejo planinske dnevnike v katere zbirajo žige osvojenih vrhov in izpolnjujejo naloge. Tako si zaslužijo nagradne nalepke ali priznanje.Da noben hrib ni preveč strm, nobena pot preveč dolga, otroke vključimo v igre in dejavnosti. Tako smo do zdaj rešili križanko s planinsko tematiko, ustvarjali živali iz kolaža in tulcev toaletnega papirja, si prislužili medaljo za osvojen vrh, morali dobro premisliti, ko smo odgovarjali na uganke, poiskali imena vrhov na vsako črko abecede (še vedno nismo našli gore na črko I, nam jo pomagate najti?) in se šli igrico, pri kateri smo morali ugotoviti, kako rečemo samcu živali: želva – želvak, krava – bik, kamela – KAMELEON! Tudi vici o »blondolaskah« in Pepiju so nas prijetno zabavali.Vizija društva je, da v prihodnje v članske vrste privabimo čim več otrok in mladih, zato se trudi, da bi bili izleti in dogodki za otroke zanimivi, razvedrilni, poučni in zabavni. Prepričani smo, da dober glas, seže v deveto vas.
Dora

Iskrice na Facebook-u

Pridružite se skupini in bodite obveščeni, kam gremo, kaj počnemo in kako se imamo. V skupino vabljeni vsi, starši, dedki, babice, tete, strici in drugi, ki imate majhne otroke in bi se nam želeli pridružiti.

Skupina bo namenjena izključno otrokom in njihovim staršem, skrbnikom, obveščanju, informiranju…. o izletih, dogodkih itd. da naredimo večjo prepoznavnost in povabimo otroke na naše izlete in društvo. Zato bodo v skupino sprejeti tisti, ki imajo otroke, ta skupina ne bo namenjena odraslim in njihovim izletom. Izključno otroci.

Hits: 242