Naravoslovni dan-Cerkniško jezero

Vse je bilo tako kot mora biti. Vreme jesensko, izobraževalne vsebine zastopane v vseh oblikah ( doživetveno, interpretativno, multimedijsko, interaktivno), skupina ravno prav velika in zainteresirana za vse zanimivosti Poti Drvonošec in Notranjskega regijskega parka. Pika na I je bil obisk Jezerskega hrama in Kebetovega Muzeja Cerkniškega jezera v Dolenjem Jezeru. Navihani  Vekoslav Kebe nam je popestril dan. Upam, da so bili udeleženci naravoslovnega izleta v organizaciji Pd Iskra Ljubljana  zadovoljni vsaj toliko, kot organizatorici. Adrijana Scortegagna , hvala.

Nadja

Pohod smo pričeli okoli 9. ure v Dolenjem Jezeru pri Centru za obiskovalce Cerkniško jezero. Pot Drvošec poteka od požiralnikov Rešeto in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke (prehranjevalni splet, plezalo ris, silhueta medveda in volka). Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava. Pot je označena s piktogramom ptice bobnarice, ki ji lahko sledite na oznakah na stebričkih tekom celotne poti.

Ob 13.uri smo vstopili v Muzej Cerkniškega jezera, kjer je sledil uro in petnajst minut dolg voden ogled muzeja, kjer je bilo prikazano na maketi potek polnjenja in izginjanja jezera. V zgornjem nadstropju pa smo si ogledali zgodovino običajev s katerimi so se v preteklosti ukvarjali domačini, da so lahko preživeli. Cerkniško jezero je svetovni fenomen, saj gre za izjemno pomembno mokrišče. Presihajoče jezero je v svetovnem merilu habitat izjemnega pomena. Tu je namreč mogoče opaziti 276 vrst ptic, kar predstavlja polovico vseh evropskih vrst, in 45 vrst sesalcev, polovico vseh evropskih vrst sesalcev. Na območju Cerkniškega jezera leta 125 vrst dnevnih metuljev, kar je slaba tretjina vseh evropskih vrst. Tu mresti tudi 15 vrst dvoživk, skoraj četrtina vseh evropskih vrst dvoživk. Biotska pestrost tega območja je res izjemna, priznavajo strokovnjaki z vsega sveta, ki so navdušeni nad pestrostjo rastlinskih in živalskih vrst na tako majhnem območju.

Po ogledu smo se ustavili na kavi, pijači in zelo okusni  tortii v centru Cerknice.

Vrnili smo se čez Rakitno in si tam ogledali še jezero in repliko 64 m dolgega rakiškega jambora. Obkrožili smo jezero in se potem odpravili z avtomobili vsak na svoj konec domov.

Hits: 146