Nebeška gora, Kum

V soboto 21.3 smo imeli izlet na Nebeško goro in potem še na Kum. V Zagrad od koder smo pričeli naš pohod smo se pripeljali z osebnimi avtomobili. Nekoliko dalje od Litije smo skrenili po lokalnih cestah polno ovinkov in tudi mahadama do Sopota.Tu smo odpeljali dva avtomobila v Podkum, za povezavo po vrnitvi. Potem smo se vsi skupaj nekoliko sprehodili do Zagrada od koder smo krenili proti našemu cilju.
Pot je bila lepo oznaćena in tudi dovolj shojena, da smo brez problemov napredovali proti Nebeški gori. Vmes smo se ustavljali za počitek in poglede, po do sedaj neznani pokrajini. Pot nas je vodila tudi mimo vasi Čimerno z zanimivo cerkvico. Sama pot je bila popolnoma kopna, dokaj položna, le na koncu je bila nekoliko strmejša. Na vrhu smo lahko pozvonili in se seveda tudi požigosali. Kar dolg počitek nam je dovolila naša vodička Adrijana.
Ko smo se okrepčali z dobrotami z nahrbtnika smo nadaljevali pohod najprej v dolino potem je pa sledil vzpon na Kum. Do kapelice je bila pot še kopna a potem pa že sneg, ki pa je bil že precej južen in ni bilo potrebe po derezah. Na Kumu nas je sprejelo toplo sonce le nekoli vetrovno je bilo. Tudi tu smo imeli daljši postanek. Po slikanju in raznih debatah je sledilo nadaljevanje pohoda v dolino do naših avtomobilov.
Pot v dolino je potekala v začetku po gozdu, a od Malega Kuma naprej pa po asfaltu, kar nekaterim ni bilo najbolj všeč. Vendar smo jo vsi zmogli in se na koncu prijetno utrujeni posedli v bližnji gostilni, kjer smo potem počakali naše šoferje, ki so šli še po preostale avtomobile v Sopot.
Na Kum smo hodili ponavadi pozimi po novem letu in bilo je vedno zelo mrzlo in megleno, tokrat pa prava pomlad z toplim sončkom. Bilo je lepo.

Hits: 24