Ogledna na Zir

Da si bomo popestrili vožnjo na otok Uglajan, kamor se bomo odpravili 10.maja, se bomo med potjo ustavili pri osamelcu Zir na jugu Ličke kotline. Zir je markantna vzpetina, ki pa je nekoliko bolj odmaknjene od glavne ceste, zato se tu le malokdo ustavi. Za ogledno turo smo se odločili, da se prepričamo kako se pripelje do te gore in da pripravimo teren za morebitni piknik.
Z vožnjo do našega cilja ni bilo posebnih problemov. Bilo je sicer nekaj kapelj dežja in na mestih tudi megla, a to ni odvrnilo našega namena. .

Pri odcepu Gornja ploča smo najprej po ozki in nato dokaj široki makadamski cesti prispeli do naselja Trkulje. Tu nas je pozdravil najprej pes čuvaj in nato tudi njegov lastnik Nikola. Odločili smo se, da gremo najprej do vrha in nato se šele dogovarjamo kako stvar izpeljati, da bomo imeli tudi ta dan v prijetnem spominu.
Gospodar nas je po povratku z gore lepo pogostil in nam ponudil svoj prostor okoli hiše za naš piknik. Dogovorili smo se tudi vse podrobnosti pri izpeljavi tega piknika. Zadovoljni z dogovorom in ogledom poti smo se pozno popoldne srečno vrnili v Ljubljano.

Slike

Hits: 9