Peca

Pozdravljeni!
Zopet ena prijetno doživeta sobota – celo brez dežja – in Peca s spečim Kraljem Matjažem nas je dočakala, Iskraše, z napolnjenim 23-sedežnim Neredovim Mercedesom in 9-sedežnim kombijem, pa še 5-sedežnim osebnim avtomobilom dveh Pijavčanov in treh Korošcev (ali pa Štajercev, nisem čisto prepričan). Pa saj je vseeno, vsi smo bili tam v igri za prebujanje Matjaža, še Tina Maze s svojo družbico, vsi na vrhu Pece (tudi Tina, še ima toliko kondicije, kot mi) in vsi zadovoljni. Še najbolj tistih nas enajst, ki smo se podali proti vrhu po zelo zahtevni varovani poti, seveda s samovarovalnimi kompleti in pod budnim očesom naših vodnikov. Sledilo je srečanje z našimi avstrijskimi prijatelji iz Velikovca, prijetnega kramljanja kar ni hotelo biti konec, ja pa s seboj so imeli revijo z objavljenim posnetkom našega prejšnjega druženja….pa saj bo v kratkem vse na naši spletni strani. No, ali smo bili zadovoljni res prav vsi, to je spet moja domena, a po obrazih in razpoloženju sodeč, naj bi bilo tako.

In če ne bi bilo tistih tisoč in en ovinkov tja in nazaj, čez hribe in doline, a z res dobrim šoferjem avtobusa Ivanom in kombija, Dragom, bi bilo zadovoljstvo popolno. A tudi vožnje, take in drugačne, ne vodijo vedno po ravnih cestah in poteh,,,,,tudi življenskih!!!

Ne morem ocenjevati kvalitete naročenih raznoraznih enolončnic, katere si je večina privoščila v planinskem domu, a po obrazih sodeč, je bilo vse brez posebnosti. Mogoče je moja osebna opazka oskrbnikoma, ki bi se, z ozirom na že najavljeno veliko skupino nas, kot zaradi lepe sobote, tudi ostalih planincev, lahko malo bolje organizirala, k strežbi poklicala kakšno mlado moč (če ni v družini le teh, pa študentko, ali dve) in vsi bi bili v primernem času postreženi! Tako pa…..čakanje je seveda spet sestavni del našega življenja….nekateri čakajo na določen izziv (bereš in si misliš lahko tudi kaj drugega) vse življenje…..tako pač je!

Velika zahvala za brezhibno organizacijo našemu vodniku Dragu, ki nas je, z usklajeno pomočjo Romana, Jana in Marjana, varno vodil od jutra do večera. Ja in hvala šoferju Ivanu, ki si nam izbrancem, predstavil cvet lepote svoje družineJJJ
Franci
Spet sem preživela en lep dan s člani PD Iskra. Doživeli pa smo dve legendi istočasno: legendo o kralju Matjažu s Pece in legendo s Črne na Koroškem, Tino Maze.
Pa še nekaj zanimiviga o imenu gore PECA:
Vrednote P.E.C.A. – srce človeštva
Življenje človeka je kratko. Pride brez nič in odide brez vsega, kar je človek ustvaril. Vmes pa mnogim življenje predstavlja le ječo trpljenja: uboštvo, bolezni, čustvene bolečine, žalosti ob smrti najbližjih in večne skrbi za sedanjost in prihodnost.
Večino ljudi je strah življenja. Zato človeštvo spretno razvija obrambne sisteme, ki vodijo v natikanje mask: statusa, politike, religije, nacionalnih razlik, rasne vzvišenosti ipd. Za vsemi temi maskami pa smo vsi le zelo preprosti ljudje. In hrepenimo po povsem preprostih rečeh: miru, energiji, ustvarjalnosti, napredku.
PEACE – Mir je osnovna vrednota in naša osebna pravica. Ta ocean je znotraj nas samih in ga lahko kultiviramo na sedmih področjih zavedanja.
ENERGY – Energija je kruh življenja. Brez nje ni telesa, vitalnosti, čustev, misli in ustvarjalnega delovanja. Več kot je vsrkamo v sedem področij zavedanja, bolj zdravi, vitalni in srečni smo.
CREATIVITY – Ustvarjalnost je naša osnovna danost in delo je njena vrednota. Vsak dobi svoje ustvarjalne darove položene kot darilo že v zibelko. Zato nihče ne bi smel trpeti pomanjkanja.
ADVANCEMENT – Napredek predstavlja razvoj človeške zavesti v širše in globje zavedanje lastnega obstoja, namena in smisla bivanja na sedmih ravneh zavesti.
Te vrednote so kot gora – Peca, ki se dviga iz oceana večnosti – Tetis. Ne moremo jih fizično prijeti, a cela naša bit hrepeni po njihovi izpolnitvi, po tem, da docela začutimo veličino in čistost teh vrednot.
Po FB Stanka
Planinci iz Velikovca so nam podarili tudi kopijo 4. številke njihove revije HOCHGEFUHLE MAGAZIN des Alpenvereins klagenfurt iz leta 2014 kjer je tudi prispevek o sodelovanju planinske sekcije Velikovec z našim planinskim društvom.(Za povečavo klikni na sliko 2x)

Hits: 11