Po poteh Bohorja

Pred sedmimi leti nas je Milka peljala po teh krajih, vendar smo zaradi časovne stiske četrti slap izpustili. Priložnost za ogled preostalega slapa nam je enaindvajsetorici planink in planincev omogočila naša planinka Dora in njena prijatelja, Roman in Sebastjan. Izlet “četrtega” smo nato oplemenitili še z osvojitvijo najvišjih vrhov Bohorja, To sta V. Javornik on V. Koprivnik.Ogledali smo si tudi partizansko bolnišnico, se povzpeli na Petrovo skalo, od koder je izjemen pogled na pokrajino, ki je bila zelena kakor še nikoli. Spustili smo se tudi do naravnega okna v bližini koče na Bohorju.

Pri koči smo okusili njihov pasulj in se ob zvokih glasbe tudi zavrteli. Vreme se je vmes nekoliko kisalo, a je na koncu le zmagal sonček. Vsi razposajeni in veseli smo se tako spustili v dolino in si nato v Krškem ogledali center “Svet energije”. V našem društvu je namreč kar nekaj naših planincev in planik iz tega področja.

Najprej smo si ogledali predstavo o uporabnosti koles na motor, nato pa poseben interaktivni multimedijski center z eksponati, ki sledijo sodobnim trendom in načinu predstavitve.

Med drugimi smo spoznali veliko interaktivno 3D- maketo nuklearne elektrarne Krško, zelo natančen model jederskega reaktorja, uparjalnika in jederskega goriva. V meglični celici smo opazovali naravno sevanje v okolici, z dinamično simulacijo ustvarjali najprimernejšo energetsko mešanico, hkrati pa na modelih spoznali značilnosti in delovanje jederske elektrarne, hidroelektrarne, termoelektrarne na plin in premog, veterne in sončne elektrarne. V eksperimentalnici, kjer je tudi manjši laboratorij smo z praktičnimi in privlačnimi poskusi spoznavali eksperimente s področja elektrotehnike, magnetizma, elektrostatike in drugih vsebin, povezanih z elektriko.
V poznih popoldanski urah smo tako uspešno zaključili zanimiv in atraktiven izlet in se potem varno vrnili v Ljubljano.
Pozdrav, Marjan
Slike z izleta
HOROSKOP ZA SOBOTO, 1. 6. 2013

OVEN
Odpirajo se vam nove poti, s tem pa tudi nove odločitve. Prijatelji vas bodo podpirali in spodbujali. V trenutkih krize vam bodo stali ob strani. Držali se boste svojega cilja in ga v teku dneva tudi dosegli. S tem boste dokončali načrte, ki ste jih že dalj časa prelagali. Ne spuščajte se v debate, ki vas izčrpavajo!
BIK
Čeprav ste se še tako trudili, na nekatere negativne dejavnike v preteklih dneh niste mogli vplivati. Tega obdobja je definitivno konec. Pred vami so možnosti in poti, ki vas bodo usmerjale v naravo in prijetno družbo obeh spolov. Ne upirajte se izzivom, čakajo vas pozitivne spremembe!
DVOJČKA
Življenje se bo začelo obračati na bolje in v današnjem dnevu boste našli nekaj lepega, kar vas bo osrečilo. Spet bo posijalo sonce in skrbi bodo pozabljene. Fizične aktivnosti vas bodo bogatile, vas krepile in vas popeljale naproti novim doživetje. Energetsko popoln dan bo. Dobesedno!
RAK
Sivina, vlaga, lenobnost in nedejavnost so stvar preteklosti. Z današnjim dnem v vaše življenje vstopajo svetloba, barvitost, toplota. Obetajo se vam nove poti, nova znanstva, novi izzivi, nove zmage. Uživajte življenje, ki vam prihaja naproti.
LEV
Ste ljubitelj barv, lepote, kompozicije. Pred vami je bleščeča fotografska prihodnost. Izbirajte cilje in modele, ki bodo cenili vaša znanja in dobrohotno sprejemali kritiko in napotke. Današnji dan prinaša nove izzive. Praviloma bo TAK, KOT MORA BITI. Pazite na zdravje!
DEVICA
Vaša senzibilna narava in težnje k popolnosti vas občasno ovirajo pri doseganju ciljev. Prepustite se intuiciji. Uživajte v pišu vetra, šumu potoka, ptičjem petju, nihanju vej, cvetenju in vonjanju čemaža. Ljudje, ki vas obkrožajo, vas cenijo in spoštujejo. Naučite se pokazati topla čustva tudi vi. Priznajte, tudi vi potrebujete nasmeh in topel stisk roke.
TEHTNICA
Blesteli boste. Lahko si oddahnete – 100 % realizacija plana. Vse skrbi preteklega obdobja bodo poplačane; za to bo poskrbela primerna vremenska napoved, skupina razpoloženih planincev iz oddaljenega kraja, glasbeni vložek nekdaj slavnega glasbenika iz tujine, dolgoletni prijatelj in sodelavec, izbrana srčna dama in organizirana predstavitev najljubše tehnične vede. Dogodki se bodo razvili celo bolje, kot pričakujete.
ŠKORPIJON
Komunikacija z ljudmi je vaše prvo poslanstvo. Spogledujete se z novimi, sodobnimi načini komuniciranja. Ideja formiranja profila na FB je samo še vprašanje časa. Opredeljuje vas tudi srčnost. Težave ( svoje in druge) rešujete z dobro voljo, smehom in taktnostjo. Danes bo vaš dober dan.
STRELEC
Ker ste precej rahločutni, morate biti pazljivi, da stvari, ki so namenjene zabavi, ne vzamete preveč zares. Težave, ki se bodo pojavile na poti, rešujte tako, da se okoristite s preteklimi dolgoletnimi izkušnjami. Danes se vam obeta nekaj novega, povezanega z energetskimi viri. Morebiti boste imeli celo možnost preizkusiti vozilo bodočnosti. Vse je enkrat prvič!
KOZOROG
Vaše največje orožje sta vztrajnost in odločnost. Danes je dan, ko ju vsekakor morate izkoristiti. Veselili se boste z enako mislečimi, pot vas bo najverjetneje popeljala na drug konec domovine. Prijetno boste presenečeni, zmorete več, kot ste si mislili.
VODNAR
Čustvom boste pustili prosto pot, dan bo popoln. Obkroženi boste z ljudmi, ki vas imajo radi in vas cenijo. Presenetite in razveselite jih z dobro voljo in doma pečenim pecivom. Takšne naložbe se dolgoročno obrestujejo. Bodite ponosni na novo domovanje, sodelavce, prijatelje, družino. Moto današnjega dne: CARPE DIEM (užij dan)!
RIBI
Ne boste več plavali v vodi; danes je na izbiro cviček in domače rdeče vino. Kovali boste načrte za prihodnost. Na poti vas bo oviralo blato, ki pa ne bo vplivalo na doseganje ciljev in razpoloženje. Zaupali boste ljudem in sprejeli vsako pomoč. Sobota je vaš dan!
Horoskop pripravila astrološka svetovalka (pripravnica)
Nadja Uršič

Hits: 10