pohod Laško 2021

Letošnji pohod in ogled pivovarne Laško je letos potekal nekoliko drugače. Zaradi situacije s Covidom je namreč ogled pivovarne odpadel.
V Ljubljani smo se tako udobno namestili v kupeje vagonov in s prestopom v Zidanem mostu prispeli v Laško. Tu nas je čakal naš gostitelj Drago z ženo poleg njiju pa še pet citrark, ki so ravno te dni bivale v bližini.
Po pozdravu smo se takoj odpravili v hrib proti cerkvi Sv. Krištofa, ki je znana po velikih lesenih orglah. Kljub vročini je bila hoja kar prijetna, saj smo večino hodili po senci in še manjši vetrček nas je hladil. Pri cerkvi smo se nekateri okrepčali si ogledali okolici in se potem podali naprej. Med tem smo postali pri prijetno kmečki domačiji, kjer so nam postregli po domači pijači in ocvirkovo potico. Kmalu nato pa smo prispeli do druge cerkve Sv. Mihaela , ki je bila ograjena, kjer je v potresu v Zagrebu stolp zvonika nekoliko popokal. Vseeno smo tu nekoliko dalj posedli in tudi veselo zapeli nekaj pesmi. Od tu je pot potem potekala samo v dolino in pri Zdravilišču Laško smo si lahko natočili izvirsko toplo vodo. Še boljša, vsaj zame je bila hladna živa voda iz bližnjega studenca.
Sledil je nadomestni ogled v muzeju o razvoju Laškega od bronaste dobe do novejše zgodovine. Spoznali smo tudi celotno zgodovino razvoja izdelave piva v Laškem in si tudi ogledali originalni kip cesarja Jožefa katerega je ustvaril šele 17- letni pozneje svetovno znani kipar Ivan Meštrovič.
Tu smo se tudi poslovili od naših citrark in se napotili na vampe pri Hotelu Špica pri postaji. Ja, niso sicer vsi naročili vampov a bila je to želja večine. Po tem smo se napotili do postaje in tako z vožnjo domov zaključili naš prijeten izlet.
Ob koncu bi se zahvalil Dragotu za poučno in prijetno druženje in si tudi obljubili, da naslednja leta to ponovimo, seveda po drugih poteh.
lp Marjan

Tradicionalni obisk Laškega s PD Iskro, pred otvoritvijo Pivo in cvetje. Po poti treh cerkva nas je vodil Drago Podreberšek, predsednik R.D. Sv. Barbara Sedraž. Letos je bila izbrana krajša pot zaradi napovedanih visokih temperatur. Ogled muzeja, kjer smo izvedeli zanimivosti o razvoju Laškega in pivovarne. Napovedano malico smo zamudili, vendar smo hitro našli nadomesten kotiček, kjer smo naredili zaključek in se z vlakom vrnili domov.

Alenka

Hits: 90