Pohod na Lašček

Danes na velikonočni ponedeljek se je pred halo Tivoli in na Dolgem mostu zbralo 45 pohodnikov Planinskega društva Iskra. Z avtobusom smo se zapeljali do cerkvice v srednjem Lokovcu, kjer je bilo naše izhodišče. Udeležili smo se 15. velikonočnega pohoda na Lašček. Mislim, da je bil skoraj za vse naše člane to prvi pohod na tem koncu domovine. Po uvodnem govoru predsednika TD Lokovec Miroslava Šuligoja smo krenili proti najvišjemu vrhu na Banjški planoti , to je 1071 m visoki Lašček. Prijazni vodnik Miro nam je ves čas po poti razlagal posebnosi pokrajine in ljudi Banjške planote. Na tem delu so potekale številne borbene linije med prvo svetovno vojno.
Po slabih dveh urah smo dosegli naš cilj. Bil je tudi že čas za malico. Z vrha Laščka nam je ob lepem vremenu pogled segal od Matajurja , Kaninskega pogorja, Krna , Julijcev in prav do Škofjeloških hribov. V rahli meglici se je sramežljivo skrival tržaški zaliv.
Po pavzi je sledila skupinska slikica, nato pa nas je vodnik Miro povabil do vmesne točke, kjer so nam postregli s čajem in še s čim. Krožna pot nas je nato vodila skozi zapuščene zaselke nazaj na izhodišče.
Ob povratku nas je čakala dobra jota z klobaso ter čaj. Ko smo se podprli smo si v bližnjem objektu ogledali še razstavo o domačinu škofu Metodu Pirihu, ki predstavlja njegovo pot od pastirčka do škofa.
V istem objektu je tudi mali kovaški muzej, kjer je možno videti različne izdelke in kovaške pripomočke za izdelavo le teh. V 18. stoletju je na tem območju delovalo okoli dvesto kovačij. Danes sta osti le še dve bolj ljubiteljske narave. Sledil je še ogled vaške cerkve in pokopališča. Zadovoljni in polni vtisov smo se vrnili v Ljubljano.
Moram poudariti, da so se organizatorji TD Lokovec zares potrudili in, da smo na pohodu poleg lepe in nezahtevne ture izvedeli veliko zanimivega o teh krajih.
Hvala, še se bomo kdaj vrnili.
Kratek zapis: Zlatko

Hits: 10