Pohod po poteh okrog Slivne

Pozno, pozno, vendar nikoli prepozno za strnjene vtise, spomine, nauke in dejstva. Praznični in popraznični dnevi so bili prenapolnjeni z aktivnostmi, tako da tokratno pisanje res zamuja. Pozna obnova bo za udeležence kljub temu dobrodošla, za kolege, ki tokrat niso pohajali z nami po osrednje – slovenskih gričih pa bo vsaka nova informacija prav gotovo spodbuda za obisk prijaznih krajev in prijetnih ljudi iz središča naše domovine.
Najprej suhoparna dejstva za arhiv : na Velikonočni ponedeljek, 2. 4. 2018 se je 24 planincev Pd Iskra Ljubljana udeležilo organiziranega planinskega izleta in se pridružilo Pohodu po poteh okrog Slivne, ki ga 11-to leto zapored organizira Društvo za razvoj Slivne. Pot je krožna, primerna za pohodnike vseh starosti. Poteka po gozdnih poteh in označeni planinski poti. Udeleženci na poti obiščejo dve cerkvi, sv. Florjana in sv. Neže, dve vasici, Gore in Štance Laze, se povzpnejo na 880 m visok Pivkelj, pozvonijo z zvončkom želja in ob povratku aktivno sodelujejo pri tehnikah ročne obdelave lesa, ki ga domačini »in situ« tudi predstavijo. Nemogoče je zgrešiti največji pustolovski park Slovenije, ki te dni odpira svoja «avanturistična vrata«. Vreme je bilo sončno, udeleženci dobro razpoloženi in ustrezno opremljeni, poškodb ni bilo.

Tokratno pohajanje je imelo tudi izjemno domoljubno noto. Tik pred ciljem v vasi Zgornja Slivna stoji »pomnik GEOSS«, ki predstavlja srce Slovenije. V letu 1981 je bil narejen geodetski izračun in določena središčna točka RS, na kateri je postavljeno obeležje, ki naj povezuje in ustvarja človeške vezi, krepi ustvarjalnost in narodno zavest, ne glede na dobo, prepričanje, versko ali strankarsko pripadnost oz. druge razlike. Posebnost: Slovenija je edina država v Evropi s »pravno uveljavljenim središčem«, kar ureja Zakon o geometrijskem središču RS. Država Slovenija je območje odkupila 2005 in predala v upravljanje društvu GEOSS, ki je registriran kot društvo v javnem interesu in skrbi za prireditve skozi celo leto. 11 jih je tradicionalnih, ostale priložnostne. Zanimivost: Maratonec Radovan Skubic Hilarij svoje maratone pričenja ob obeležju.

Seveda smo naredili skupinsko fotografijo; foto aktivnosti je prevzel član družinskega gledališča Kolenc, ki nas je v nove izzive in poti pospremil z napotkom, ki ga brez dvoma morate upoštevati. Takole je potrebno narediti: odročite obe roki, temeljito razgibajte vseh deset prstov, desno roko počasi približajte k obrazu in se mehko pobožajte. Nato z levo roko sezite pod desno pazduho, z desno roko pa pod levo pazduho. Močno se objemite, zazibajte se in radi se imejte. Boste upoštevali, kajne?

 

Misli in vtise zbrala ter osebno noto dodala
Nadja

Kamnik, 8. 4. 2018

Hits: 10