Pohod po Vertovčevih poteh

Pohod po Vertovčevih poteh
Matija Vertovec, po katerem je današnji pohod tudi imenovan oz. posvečen je poleg duhovniškega stanu deloval tudi kot animator v vinogradništvu in bil tudi zaveden narodnjak. Prav zato so mu domačini posvetili ta pohod. Z pohodom naj bi si ljudje, ki sodelujejo, ojačali svoja telesa tako duhovno kot motorično. Tudi naše društvo se je letos udeležilo tega pohoda. Z velikim avtobusom smo se združeno z PD Delom in PD Vojnikom pripeljali do Ajdovščine po novi avtocesti, ki je skrajšala potovanje, kar za 20 minut. Ko smo prispeli, smo po krajšem dogovoru odpravili na start pohoda.
Letošnji pohod se je začel v Ustju in se preko Planine, Ojstrega vrha, Gaberja, Potoka, rojstnega kraja Matije Vertovška, mimo Šmarij in Vrtovč končal zopet v Ustju. Ob stojnicah obloženih z kakijem in dobro kapljico so se vile kolone pohodnikov. V Planini je bila razstava ustvarjalcev iz Planine, v Šmarjah pa je bila priložnostna proslava, katere glavni govornik je bil župan Marjan Poljšak. Tudi pevski zbor in otroci z osnovne šole so s skečem popestrili to prireditev. Prijetno vzdušje med pohodniki pa ni skalilo niti oblačno vreme.
Zaradi velike gneče so se naši pohodniki kar porazgubili po trasi in nekateri pripeli na cilj nekoliko prej, nekateri pa nekoliko pozneje. Časovni razpon pohoda se je tako kar nekoliko razvlekel. Namesto štirih ur smo tako porabili nekateri tudi šest ur in več. V glavnem zaradi postankov ob stojnica, ki so bili ob poti skoraj na vsakem koraku.
Na cilju smo se nekateri tudi zavrteli ob zvokih domačih viž in poskušali domače dobrote. Kar težko se je bilo posloviti od tako prijetnega vzdušja pa čeprav je bilo za nami kar nekaj kilometrov hoje.
Lep pozdrav
Marjan
Slike

Hits: 9