POT K REPNICAM

Letošnja jesen nam skoraj vsak konec tedna nagaja z vremenom, vendar se nas je peščica pogumnih planincev kljub temu odločila, da se v soboto odpravimo še na enega izmed izletov, ki je bil predviden v letnem načrtu društva.
Tokrat smo se odpravili na Bizeljsko, med vinorodne griče in na ogled repnic. Več o tem malo kasneje. Po ustaljenem zboru v Tivoliju, presedanje v avtomobile in vožnja proti Dolenjski, potem pa preko Save na Štajersko. Izhodišče ture je bilo v Stari vasi na Bizeljskem, pri kleti penin Istenič, kjer smo se ob tabli informirali o poti in repnicah. Mimo vinogradov in zidanic, ki v tem času samujejo, saj je grozdje že obrano in mošt že spremenjen v vino, smo po uri hoje prispeli do repnice Najger. Prijazno so nas sprejeli in nam razkazali repnico, o njej pa povedali tudi veliko zanimivega. Repnice so jame, skopane v kremenčev pesek, ki ga je pred milijoni let naplavilo Panonsko morje. Usedline morja so na stropu repnice pustile zanimiv, peščen ornament, v katerem smo lahko zagledali obliko zajčka, netopirja, Batmana, kačo, slona … oblike pustijo domišljiji prosto pot. Repnice so ime so dobile po repi, ki so jo, poleg drugih poljskih pridelkov, shranjevali v njih. V njih je stalna vlaga med 80-95% in temperatura med 8-12°C, kar prinaša idealne pogoje za shranjevanje pridelkov, v današnjih časih pa vinarji repnice uporabljajo tudi kot primeren prostor za staranje vina.
Za kopanje in izdelavo repnic ne potrebujemo gradbenega materiala, samo kramp, lopato, veliko časa in moči. Pri Najgerjevih so v zadnjih letih, odkar so iz manjše jame za shranjevanje pridelkov, skopali 5 prostorov in obrabili že 8 krampov, saj jih kopanje v kremenčev pesek zbrusi in so postali neuporabni.
Predstavitev ter pokušina domačih dobrot nas je okrepila z energijo in tako smo lahkotno nadaljevali našo pot. Spremljal nas je enak pogled in razgled kot prvo uro hoje, sicer oblačno, rahlo megleno, a dobra volja in klepet sta nam popestrila čas, ki je hitro minil.
Naj omenim, da smo med našim pohodom nekajkrat menjali različne dele tematskih poti, ki potekajo tod okoli: Pot k repnicam, Vidova pot, Marijina romarska pot, Zasavska planinska pot, Evropska pešpot E7 in Slomškova romarska pot.
Kmalu smo dosegli Svete gore, kjer se na vrhu stiska kar 5 cerkva. Tu je bil tudi naš končni cilj. Sledil je le še spust do avtomobilov in zasluženo, okusno kosilo, (spet) domačih dobrot pri nam že znani gostilni Šekoranja v centru Bizeljskega, ki nas tudi zdaj ni razočarala. Še pozdrav ter slovo in upam, da se kmalu spet srečamo.
Dora

Hits: 16