Prečenje Mozirskih planin

Letos se na Golteh za pripravo zimske sezone marsikaj dogaja. Zgrajena je nova cesta, skoraj do vrha planine, novi hotel, proge za nadobudne smučarje. Prav to spoznanje, da kmalu ne bo več tako kot je bilo, so se vodniki PD Vojnika odločili prehoditi še nedotaknjene Mozirske planine in jih vtisniti v prijeten spomin. Povabili so tudi naše društvo katerega smo se z veseljem udeležili.
Naš pohod smo pričeli pri kmetiji Konečnik. Lado, je izlet tako organiziral, da je naše avtomobile dostavil kar na cilj pohoda. Tako smo se lahko brez skrbi odpravili, najprej po opuščeni in zaraščeni gozdni cesti dokaj strmo proti Koneški planini. Po ogledu z vrha te planine smo nadaljevali pot skozi Pleške. Potočke, Podforške, Goltnikove in Rastoče planine na najvišji vrh 1578m visoki Boskovec. Med potjo nas je narava poleg idilike neokrnjene narave obdarovala z okusnimi jagodami in borovnicami. Z našo pašo le-teh smo bili prava konkurenca konjem in kravam pa tudi sledovi divjih prašičev so bili opaženi.
Po nekoliko daljšem postanku na vrhu smo se spustili proti planini Kal in Starih Stanah. Vseskozi smo si ogledovali pokrajino, od bližnji vrhov kot je Smrekovec, Raduha, Komen in nekoliko dlje tudi Ojstrica in Planjava pa do treh jezer v Saleški dolini. Polni prijetnih vtisov smo prispeli do Starih Stanov in se v planšarski koči nato še okrepčali in poveselili. Tudi pesem, najprej štajerska potem še ljubljanska je odmevala iz naših grl. Ker tu še ni bil naš cilj smo pot nadaljevali naprej mimo umetnega jezera namenjenega zasneževanju in gradbišča novega hotela do Alpskega vrta, kjer so nas že čakali naši avtomobili. Oskrbnik Alpskega vrta nas je tu seznanil z nekaterimi zdravilnimi rožami in njihovo pripravo in tudi z najbolj strupeno rožo naših krajev. V vrtu je bil tudi drevesni horoskop, kateri je v večini kar uganil naravo naših planincev in planink.
Po tem ogledu smo se odpravili še na kremšnite v Mozirju. Se zahvalili našemu vodniku Ladotu si zaželeli še veliko takih pohodov oz. izletov.
Lepo je bilo
Marjan Klančar
Slike

Hits: 8