Pred-novoletno druženje v Ljubljani

Praznična Ljubljana
Kar prehitro se je odvrtelo udarno leto 2012 in že smo primorani delati inventure minulih dogodkov, odločitev, dejanj. Minulo Zmajevo leto (po kitajskem horoskopu) je napovedovalo posebno leto, namenjeno uresničevanju sanj, drznih dosežkov in razkazovanju moči.
Tole ni zraslo na mojem »zeljniku«; sem se malce poigrala in poiskala podatke na spletu. Pa naj še kdo reče, da je horoskop »kr neki«. Res je bilo posebno leto, tako za posameznike kot tudi za naše društvo, predvsem zato, ker smo tako želeli, hoteli in ker smo si takšno tudi naredili. Uradno bilanco druženja in dosežkov bomo sicer obravnavali na januarskem srečanju oz. formalni skupščini, pošteno pa si lahko priznamo, da smo bili celo leto aktivni, družabni, delovni in ustvarjalni. Vsaj dvakrat mesečno, mnogokrat kar vsak vikend, smo se srečevali v večjih ali manjših družbah na skupnih poteh, ki niso bile vedno samo planinske, pustovali smo v Kamniku, se popeljali z barko po Ljubljanici, si turistično ogledali prestolnico, celo poletje osvajali vrhove v visokogorju, »gostovali« na akcijah pobratenih planinskih društev, zimovali na Kofcah……Kitajci so imeli prav, tudi moč smo razkazovali, vendar je bila to moč pozitivnih misli, iskrenih dejanj in podpore sočloveku.
Praznično prestolnico domovine smo si planinci, prijatelji, znanci in novi člani ogledali na kratkem sprehodu v petek, 28. decembra. Kar 26 se nas je zbralo na jasen večer s polno luno. Ni nas »nosila«, so pa hlapi kuhačka omamljali z vseh strani. Snežna vila pred mestno hišo je podarjala popotnico za srečo v novem letu z nežnim blagoslovom dooooolge čarobne paličice. Mi si srečo uspešno krojimo sami, tako da smo prostor v vrsti čakajočih prepustili tistim, ki jo bolj potrebujejo. Topli praženi mandlji so mi zbudili spomine na otroštvo in praznični čas v » socialističnem« kinu v mojih rojstnih Medvodah. Daljnega leta 1963 ni bilo izbire in možnosti nakupa sladkarij: čokolada Plavi 9, Ki-Ki bonboni, »šamrole« in Cocta…malo je treba, da smo zadovoljni, kajne?
Leto 2013 bo leto Kače. Napoveduje nam modrost, intuicijo, pronicljivost, iznajdljivost, previdnost in blaginjo vsem tistim, ki imajo spoštljiv odnos do denarja. Ne dvomim, da se bo tudi letos odvilo točno tako, kot znamo, zmoremo in si zaslužimo. Tudi brez horoskopa. Moje voščilo zveni takole:
Ustvarite, kar ste snovali,
dosegajte, za kar ste se trudi,
najdite, kar pogrešate
in živite, kot ste si želeli.
Nadja
Kamnik, 2.1.2012

 

V petek smo se dobili pri Prešernovem spomeniku. Nekoliko smo se iskali saj se nas je zbralo skupaj kar 26. Veliko ljudi in otrok je pričakovalo Dedka Mraza zato je bila gneča okoli spomenika še toliko večja. Na srečo sodobne tehnike smo se skupaj priklicali s pomočjo GSM. Po krajšem pogovoru in pozdravih smo se pomaknili proti Pogačnikovem trgu, kjer smo z navdušenjem spremljali nastop zabavnega ansambla in plesne vzorca posameznih poslušalcev. Tu smo si tudi prvič privoščili kuhančka. Z odmorom ansambla smo se tudi mi poslovili od tega prizorišča. Krenili smo proti Stolnici, kjer so si nekateri ogledali jaslice. Ob spomeniku treh rek je bila pa gasilska. Nato smo od Mestnega trga prečkali Šušterski most in nato po levem bregu krenili proti spomeniku in naprej do zadnjega kioska, kjer so ponujali Indijske napitke in tudi določene prigrizke. Tu je bila tudi naš zadnji postanek. Tu smo se tudi poslovili in si še prej zaželeli srečno novo leto.
Samo druženje je bilo prijetno. Tudi okrašeni stari del mesta nas je očaral z lučmi vseh barv, ki so osvetjevale znamenite kotičke ob obali reke Ljubljanice. Sama gneča pa nas ni posebno motila, saj je le-to posledica prihajajočega praznovanja Novega leta.
Marjan
Slike

Hits: 26