Hoja v gore ostaja ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije, ki ne zahteva velikih sredstev, ima pa izjemne učinke na fizično in duševno zdravje človeka. Samo planinstvo je med ljudmi nadvse priljubljeno, saj je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo, uživanjem v naravi. Razlogov za tako navdušenje nad gorami je mnogo. Zagotovo je to povezano z lego naše države, z odličnimi pogoji, ki jih imamo – veliko planin, gorskih vrhov, planinskih poti, koč, planinskih društev.

Planinsko društvo Iskra Ljubljana ima svoj sedež v Ljubljani, Stegne 21. Društvo je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje planink in planincev, kateri se združujemo zaradi skupno določenih interesov in ciljev.
Planinsko društvo Iskra Ljubljana ima pri organizaciji planinskih izletov že dokaj dolgo tradicijo. V davnih sedemdesetih in osemdesetih letih je v okviru takratnega velikega Združenega podjetja Iskra delovalo več planinskih društev. Vanj so bili vključeni v večini zaposleni v Iskrinih tovarnah in njihovi svojci. Spomladi leta 1985 je bila zaradi velikega števila ljubiteljev planin ustanovljena sekcija PD Iskra Elektro zveze. Aktivnost njenih članov se je z leti samo stopnjevala. V letih 1991-1993, ko je veliko Iskrinih podjetij propadlo, je peščica naših neumornih planincev obdržala sekcijo, ta se je preimenovala v PD Iskra .

Naše društvo ima trenutno okoli 112 članov. Samih »Iskrašev« je vedno manj, zato so v društvu tudi člani, ki v sami Iskri niso bili nikoli zaposleni, vendar smo jih z veseljem sprejeli v svoje vrste. Tudi vsi, ki še razmišljate, da bi planinarili v prijetni skupini, ste vabljeni, da se pridružite našemu društvu. Tistim članom, ki imajo že nekaj znanj in izkušenj v planinstvu in so pripravljeni učiti druge ter z njimi deliti svoje znanje in izkušnje, omogočamo usposabljanja za vodnike v okviru PZS.

V začetku vsakega leta na podlagi predlogov naših članov naredimo načrt planinskih tur, ki jih v večini tudi izpeljemo. Na mesec imamo praviloma dve do tri  ture. Poskušamo izbirati čim bolj zanimive pohode oz. ture, tako lahke, kakor tudi nekoliko zahtevnejše, v glavnem po celotni Sloveniji in nekaj tudi v sosednje države. Udeležba je običajno od 15 do 25 planink in planincev, na lažjih zanimivih turah se nas zbere tudi 30 in več. Med drugim vsako leto 8. februarja organiziramo tradicionalni pohod na Kopitnik, vsakoletni spominski kolesarsko-pohodni izlet do Dragočajne, katerega posvečamo našemu dolgoletnemu članu Dragu Peršlu. Poleti so zanimivi pohodi v visokogorje, jeseni pa kostanjev piknik in tudi izlet v neznano.

Na turah pohodnike seznanjamo z varno hojo v hribih in s krajevnimi zanimivostmi, kar naredi naše pohode še bolj privlačne. Aktivno sodelujemo tudi z drugimi planinskimi društvi Če je interes, organiziramo predavanja s slikovnimi predstavitvami kakšne posebno zanimive ture. V letu 2012, smo izvedli prvi zimski taborna Kofcah, od leta 2013 pa imamo tako letni in zimski tabor vsako leto! Tako bodo z vašim sodelovanjem in z našo pomočjo vaši izleti v gore še bolj prijetni, varni in v zadovoljstvo nas vseh.
Članstvo v planinskem društvu pa ni koristno le zaradi organiziranega in strokovno vodenega planinarjenja, temveč tudi zaradi določenih prednosti in ugodnosti., ki jih pridobite ko postanete član planinskega društva in s tem Planinske zveze Slovenije

Za varno hojo naših planincev in planink po planinskih poteh skrbijo vodniki PZS z veljavnimi licencami in sicer:
Alenka Sakelšek vodnica PZS – A, B in D kategorije.
Marjan Klančar vodnik PZS – A, B in D kategorije.
Roman Semenič vodnik PZS – A, B in D kategorije.
Dora Uršič vodnica PZS – A, B in D kategorije.
Dušan Debevec vodnik PZS – A in B kategorije.

Špela Manfreda Prevec vodnica PZS – A kategorije

V letošnjem letu se bo pridružil vodniškemu odseku še vodnik, ki je sedaj še pripravnik PZS za A kategorijo, Rafael Plut.
V društvu imamo tudi štiri planinke, ki so usposobljeni za varuhinjo gorske narave in eno planinko usposobljeno za gorskega stražarja – to so:
Nadja Uršič,
Adrijana Scortegagna

Dora Uršič.

Cirila Skvarča

Gorski stražar pa je Cirila Skvarča.
V društvu se je ustanovil tudi odsek OVGN, katerega bo vodila Dora Uršič.

Več o društvu, o letnem planu planinskih turgalerije slik od leta 2006 naprej, razne povezave in še kar nekaj zanimivosti si lahko ogledate tudi na naši spletni strani : pd-iskra-lj.com. S to predstavitvijo pa želimo tudi vsem ostalim, predvsem Iskrašem v Ljubljani in okolici povedati, da PLANINSKO DRUŠTVO ISKRA LJUBLJANA še obstaja, in to z vsemi svojimi aktivnostmi, za katere se zanimajo ljubitelji narave.

Predsednik: Fedor Peršin
Podpredsednik: Franci Hrastar
Tajnik: Marjan Klančar
Blagajničarka: Adrijana Scortegagna
Člani UO: Alenka Sakelšek (načelnica VO), Evgen Gržanič, Špela Manfreda Prevec, Dora Uršič (načelnica OVGN)
Nadzorni Odbor:
Predsednica: Zdenka Rome
Člani: Zoran Tišler in Franci Kušar
Častno razsodišče
Predsednik: Darko Drolc
Članici: Zvonka Černetič in Darka Jakop

Statistika članstva 2021

Povprečna starost članov v letu 2021 je 58 let. V društvu je bilo v letu 2020 včlanjeno 7otrok letnikov od 2000 do 2014. Največ članov je letnika 1957 in sicer po 7, letnikov 1958 pa je 6. V letu 2020 smo imeli skupaj 114 članov. Najstarejša članica je l. 1940, najmlajši pa je letnik 2014.
Odločba za pravila društva

Hits: 340