Prevala, Roblek, Begunjščica

Spet je prišel čas za izlet za mlade planince. Tokrat se je proti planini Preval podalo 8 otrok in 5 odraslih. S parkirišča na mejnem prehodu Ljubelj smo zakorakali v klanec in kmalu prišli na pot, ki pelje prečno skozi gozd proti planini. Na nekaterih delih je pot speljana ob strmih pobočjih in čez melišča, zato smo za varnost poskrbeli in pripravili varovanje z vrvjo. Prispeli smo do tunelov, kjer smo prižgali lučke, kar je otroke neizmerno zabavalo. Komaj so se tuneli končali, že so razmišljali o povratku in vnovični hoji skozi tunele. Da nam je pot do planine hitreje minila smo »pokali vice« o blondolaskah in Pepiju.
Hitro je minila pot in že smo bili pri studencu, kjer se je odvijalo pravo »tekmovanje«, kdo dalj časa drži roko v mrzli vodi. Pridemo na planino, kjer si privoščimo malico, čaj in okusne štruklje. Oskrbnica planine na Prevali nam pove, kako poteka njen dan. Jutranje vstajanje ob 5.30 in delo vse do poznega večera ni od muh in otroci niso pripravljeni na tako nalogo. Menijo, da v urniku obveznosti ni časa za igro, zato smo rajši odprli delavnico. Sonce nas je prijetno grelo, otroci pa so ustvarjali pikapolonice, metulje, dinozavre, pujske in minions figure iz tulcev toaletnega papirja in kolaža. Zabavi ni bilo videti konca, vendar nas je čakala še pot v dolino. Da so nam koraki šli lažje smo odgovorili na nekaj ugank, kljub vsemu pa smo morali hoditi previdno, saj so bile korenine in skale mokre. Malo pred koncem poti nas je ujelo nekaj dežnih kapelj, vendar, ker smo pravi planinci nas tudi to ni spravilo iz tira, oblekli smo vetrovke in palerine ter se urno podali v dolino.
Rezime ture smo opravili kar v enem izmed Bornovih tunelov (le tako smo bili na suhem) in skupaj v en glas odgovorili, da na izlet še pridemo.

Na Ljubelj je prišlo 25 udeležencev, od teh je bilo 8 otrok. Na Begunjščico so šli 4, na Roblekov dom 7, ostali pa so ostali pri koči na planini Preval-a.

Hits: 10