Pugled – Treking od Rudnika v Grosuplje

Treking – popotovanje na večje razdalje, navadno peš po težje dostopnem, hribovitem svetu. Tako tolmači pojem Slovar slovenskega knjižnega jezika.
Kolega Franci Hrastar nam za sobotni izlet pripravil točno to. Ni nam bilo treba v daljni Nepal, kjer bi bili na vrtoglavih višinah zaradi pomanjkanja kisika podvrženi halucinacijami. Mi smo na obrobju Ljubljane, na Dolenjski cesti na Rudniku pri Semenarni prečkali cesto, zakoračili v hrib in s polnimi pljuči zajeli svež jutranji pomladno-zimski zrak. Z dobro voljo in ob izdatni podpori sončnih žarkov se je »četica« 28 partizank in partizanov… ups….planink in planincev podala na pot, ki je vodila na Orle, na vrh Molnika, preko vasi Mali in Veliki Lipoglav in cerkvice na Magdalenski gori do cilja, ki je bil pred Mercatorjevim centrom v Grosupljem. Dogovorjen »kulinarični« postanek (odlična domača kuhana prekajena klobasa s priloženim kuhanim zeljem z ocvirki) je bil na turistični kmetiji Pr Jakopc na Malem Lipoglavu, ki ga kolegi, kolesarski navdušenci, dobro poznajo. Nedvomno tudi lastnika kmetije, glasbene spretnosti mladega harmonikarja in celo njegov narodno-zabavni repertoar. Nam, ki občasno »popevamo« Slakove zimzelene melodije, je bilo spet neugodno, ker besedil pesmi ne znamo. Mogoče kakšen refren, pa še tisti zveni bolj kot la,la,la… Bo potrebno izdelati Iskrino pesmaricoJ. Imamo prostovoljca?? Železni repertoar je že dodelan: V dolini tihi, Čebelar, Sam po parku se sprehajam….Bela snežinka pa tako ali tako »zažiga« v vseh letnih časih.
Gori, doli, naokoli….seveda smo na celodnevni poti našli tudi »skrite kotičke«, ki ob belem dnevu niso več tako skriti. Predvsem zaradi tega, ker »naključni ljubimci« iz avta odvržejo vse, česar ne rabijo več oz. kar je že uporabljenoJ. Moja bujna domišljija in profesionalna deformiranost je nemudoma izdelala »scenosled« nočnega dogajanja in »profil« osumljencev…..
Povratek z redno avtobusno linijo iz Grosupjla do Ljubljane…..neprecenljivo…Unikatna oblika transporta, ki ga nekateri že nekaj let ne prakticiramo več. Ima zgodovinsko vrednost in avanturistični pridih. Tako kot vožnja z vlakom, ki me fascinira in vedno znova očara (ne »gomulka«, Siemensova nova kompozicija, seveda). Imam že obkrožen 8. februar, ko gremo znova na Kopitnik!!! Pa tudi ob tekstu Prešernove Zdravljice mi ne bo nerodno; to pa znam.
Vsakič znova se veselim novih obrazov, ki se nam pridružijo na naših poteh in srčno upam, da nanje naredimo dober vtis. Iskraši in Iskrice smo ravno prav navihani, da v naši družbi ni nikoli dolgčas. Maja, Riko, Dena in ostali…vem, da še pridete. Tokratni izlet je bil za večino »prvopristopniški«. Kje je Pugled? Nekje na Pohorju, menda!!?? Toliko o geografiji. En malček me je sram, ampak kdor ne vpraša, ostane bedak celo življenje. Čakajo nas raziskovanja novih dolin, osvajanja gričev, vrhov, občudovanje obnovljene kulturne in arhitekturne dediščine, preizkušanje kulinaričnih posebnosti, srečevanje prijetnih ljudi………
Lepo mi je bilo z vami….kot vedno. Ampak Darka sem pa pogrešalaJ
Nadja
Kamnik, 15.1.2012
Slike

Hits: 8