Rjavina, Begunjski vrh

Dvodnevno turo, kot je bila načrtovana, smo zaradi slabe vremenske napovedi za soboto, skrajšali. Na jutranjem zboru v Mojstrani smo soglasno odločili, da v enem dnevu opravimo vzpon in sestop. Formirali smo dve skupini:
– prva se pod Marjanovim vodstvom vzpne do doma Valentina Staniča in od tam na Begunjski vrh,
– druga težja pa pod mojim vodstvom na Rjavino po zelo zahtevni poti iz doline Kot.
Skale in korenine, ki so bile zjutraj še vlažne in spolzke, so nam narekovale zmeren in previden korak. Čeprav meglice, ki so se podile nad nami, niso dovoljevale boljših razgledov, pa so gorski pokrajini dajale bolj čaroben in skrivnosten pečat. Hkrati pa so na nas delovale prav osvežujoče. Mimo debelega kamna smo se povzeli do razpotja, kjer se svet položi. Idealen kraj za počitek in izdatnejši obrok pred zadnjim naskokom. Tu sta se skupini ločili, medtem ko je prva nadaljevala po lažji poti proti domu, se je naša skupina odpravila v skalovje kolosa, ki se je strmo pel nad nami. Z ravno pravim tempom smo tekoče in brez težav napredovali. Dežurni fotografi so vestno izpolnjevali slikovni del dokumentarnega gradiva. Še posebno razposajeni so bili ob poziranju spretnih gorskih prebivalcev kozorogov. Pot, ki nas je vodila mimo dveh naravnih oken, nas je končno privedla na vrh. Kljub slabemu razgledu in malce opehani smo bili veselo razpoloženi za dosežen vrh. Tudi zato, ker je svoj cilj dosegla še Marjanova skupina, kot je bilo razbrati iz majhnih pikic na Begunjskem vrhu.

Do doma, kjer je bilo zborno mesto obeh skupin, je bila pred nami še dolga pot. Tako smo pohiteli s sestopom. Ker je bil vzpon iz Kota po vlažni poti za nekatere udeležence kar težaven, smo sklenili, da se vrnemo v dolino Krme. Le vozniki smo po poti vzpona sestopili do Lengarjevega rovta, kjer so na s čakali štirikolesniki. Seveda se je pot medtem že posušila, zato o kakšnih težavah ni bilo niti sledu. Kakorkoli že, na koncu smo se vsi vrnili srečno. Nekateri bolj, drugi manj utrujeni, a še vedno pripravljeni, da za skupno mizo izvabimo smeh in radost, smo pri Aljažu poplaknili osušena grla ter nazdravili uspešno opravljeni turi.
Vodnik Dušan
Slike z Rjavine
Slike Begunjski vrh

Hits: 11