Ruška koča- zimski tabor 2018

Letošnji zimski planinski tabor smo preživeli v Čandrovem domu pri Ruški koči in okolici. Pred mesecem je kazalo na pomlad, zdaj pa snega v izobilju za vse zimske radosti. V petek pohod do Mariborske koče in nazaj. V soboto, ko je bil planiran daljši pohod, smo do koče Šumik poslali le dva izvidnika, ostali pa smo se v gosti megli, ob učenju hoje s krpljami, povzpeli na Žigartov vrh. Za sobotni večer smo si pripravili neozabno pustovanje. Nazadnje sta nas zabavala kar dva muzikanta. V nedeljo smo se zbudili v hladno sončno jutro. Odpravili smo se do Bolfenka in zgornje postaje Mariborske vzpenjače, nazaj pa s smučarskim avtobusom.
Adrijana

V tej zgodbi vnesi še nekaj zmagovitih in vsebinskih dosežkov udeležencev zimskega tabora, ki so se ga udeležili prvenstveno navdušeni planinci in planinke, ki samih zimskih vzponov še niso preizkusili s krpljami in gaženjem na polno.
Sedaj so imeli idealno vremensko situacijo, ki je bila vsak dan drugačna, z meglo in soncem in so lahko občutili spremenjene razmere v normalnem terenu, ki ni strm in nevaren za padec. Normalni in postopni dvigi in spusti čez vzhodni del Pohorja.
Petkova tura 7 2 2018 do Mariborske koče na Pohorju in nazaj je bila gažena v suhem snegu z vdiranjem v mehko podlago. Razlikovali so hojo in korak v mehkem snegu in ločeno s krpljami. Drugi dan do Žigartovega vrha 1346 mnv pa je bil že drugačen korak, v poduk, kako se giblje v izrednih situacijah, kjer se prepletajo smučišča za alpsko smuko in tek. Zadnji, tretji dan 11 2 2018 pa je bila spet drugačna trdna in širša shojena podlaga, ker so občutili lažji in hitrejši korak. Udeleženci so se posvetili vsem terenom in navodil ter opozoril vodnikov PZS PD Iskre Ljubljana in so z navdušenjem izkoristili kar jim je bilo povedano in pokazano, kar bodo potrebovali sami. Na terenu. Navdušenje je bilo popolno in udeleženci so bili nagrajeni z razgledom na okolico Pohorja, na mesto Maribor in okolico iz razglednega stolpa na koti 1147 mnv.
Prav posebej pa se pohvali 7 vztrajnih planink in planincev, ki so večkrat dnevno, in v lepem redu vadili s krpljami vse terene, tudi dvige in spuste. Med drugim je bila opazna planinka, ki je za planinkami s krpljami hodila v normalnem koraku s planinskimi čevlji, za ostale udeležence je bilo opazno, da je slabše napredovala in imela globoko ugrezanje v koraku.
Vsak dan je bilo različno vreme in temu enako snežna podlaga in oprijem. Udeleženci so tako izkusili razlikovanja, ki so na daljši planinski turi spet drugačna. Pri tem so prevzeli izkušnjo, da je vsak korak premišljen, sproščen v planinski drži, da je odvisen od sprememb vseh komponent ture, vse v cilju varne hoje. Ocenjujemo in zaključujemo še en uspešen zimski tabor društva in se zahvaljujemo glavni organizatorki naravovarstvenici PZS, Nadji Uršič.
Z lepim pozdravom,
Jan Skoberne

slike1
slike2

Hits: 8