Okoli Krima in na Pijavo Gorico, pohodniki pa na Krim

Dva izleta na isti dan z različnim izhodiščem in istim ciljem, to je bil današnji dan za PD Iskra Ljubljana. S kolesom nas je šesterica prekolesarila od Ind. cone na Rudniku mimo Črne vasi, od koder smo ob počitku opazovali razgled na z meglo obdan Krim, do Podpeškega jezera z obvezno kavico (brez pečenih postrvi), nato smo se potili proti Strahomeru, kjer smo si ogledali neznano Strahomersko jezero in kjer nam je Matjaž, ribič od nog do glave, razlagal značilnosti vseh teh kraških pojavov v Ljubljanskem barju. Turistični delavci Strahomerja so tu naredili prav prijeten kotiček za počitek in razvedrilo. Nato smo nadaljevali pot do Iškega Vingarja, kjer smo se nekoliko okrepili z energetskimi čokoladicami, katere je skoraj vsak imel v svojem nahrbtniku. Pohodnikov na Krim nismo čakali in se zato kmalu odpravili mimo Iga do Drage. Tudi tu smo spoznali nekaj značilnosti gojenja rib v samem bajerju in o racah, ki imajo tu svoje domovanje, večino med lokvanji. V lepem vremenu, boljšem kot je zjutraj kazalo smo nadaljevali Francijev plan proti Želimljah. Tu smo spoznali nekaj tudi o Finžgarjevem življenju v teh krajih in na koncu smo vsi v pričakovanju gigantskih porcij golaža strumno vrteli padala do Pijave Gorice, do Kulturnega doma, kjer nas je ža čakal predsednik KS Pijava Gorica, Franci Pavlinjek. Za golaž smo kolesarji morali še nekoliko počakati, medtem pa so pohodniki na Krim prišli ravno pravi čas. Kako je bil golaž dober priča to, da smo lonec do dna izpraznili.
Lep pozdrav
Marjan
Slike kolesarji
Slike pohodniki
Živjo!
Kako se že glasi refren znane Mežkove pesmi – »Vremenska napoved je megla z dežjem, megla z dežjem…….«.
In prav taka je bila napoved za današnjo nedeljo. Samo srečo imamo v Sloveniji, da imamo v državni upravi, kamor spadajo
naši vrli vremenoslovci, tako »sposobne« ljudi, ki večkrat »mimo usekajo«.
No, in za ta vikend so vremenarji z napovedmi prav blesteli (v negativnem smislu seveda) !!!
Ker imamo v našem Planinskem društvu tudi kar nekaj takih, ki se strašno bojijo dežja – tudi če je le napovedan – se za kakšen lep izlet sploh ne prijavijo,kaj šele udeležijo. Seveda je bilo tudi tokrat tako.
A tisti, ki smo bili danes zraven (eni na Krimu in eni s kolesi pod njim), smo prav uživali v prijetnem, delno sončnem vremenu!
Kar 22 se nas je zbralo na zaključku izleta, ko smo se na Pijavi Gorici v našem Kulturnem domu zbrali skupaj pohodniki in kolesarji ter okrepčali z okusnim Čotovim golažem, za kar je poskrbel predsednik naše Krajevne skupnosti, Franci Pavlinjek.
Prijetno utrujene je nas kolesarje čakala še pot do Ljubljane in poskrbel sem še za kakšen neplanirani ovinek in nekaj klančin, tako da smo prekolesarili ene dobro polovico dolžine velikega maratona Franja, ki je potekal ob istem času.
Franci

Hits: 12