Šavna peč, Dol

Z vlakom do Hrastnika, po Sovretovi poti do Šavne peči, mimo vasi Kovk do Keltskega grobisca, po zasneženi poti do Dola pri Hrastniku na kosilo, obisk muzeja…. in že nas je vlak odpeljal proti domu. Zadnji planinski izlet PD Iskra v januarju, potepanj bo še veliko, vabljeni v našo veselo družbo.

Alenka

..planinci PD Iskra in RTV Slo smo začeli današnji pohod čisto po šolsko… z vlakom iz Ljubljane v Hrastnik.. od tu naprej po Sovretovi poti do Šavna peči, kjer stoji spomenik Antonu Sovretu, enemu največjih slovenskih filologov in prevajalcev prejšnjega stoletja… nato nas je pot vodila do vasi Kovk, kjer se nahaja keltsko grobišče.. naprej do Dola pri Hrastniku in v Hrastnik.. tu smo postali v muzeju Zgodovina mesta Hrastnik.. od tu pa povratek spet z vlakom proti Ljubljani.. peš poti se je nabralo za več kot 15 km.. krožna pot…

Mija

Prijetna, prava planinska druščina….30 nas udeležencev PD Iskra Ljubljana….ja lepo smo preživeli sobotni dan, s prehojenimi nekaj preko 15 kilometri, 20.00 koraki in 500 višinci. Z jutranjim vlakom do Hrastnika, takoj strmi vzpon v hrib in po Sovretovi poti do Šavne peči, kjer smo ob obeležju Antona Sovreta  zvedeli , da je bil največji slovenski filolog, prevajalec in še mnogo drugega. V sami vasi je njegov spomeniki in še veliko drugih zanimivosti od kapelice, kašče z muzejsko zbirko, kozolcev…. A kar hitro se je bilo potrebno odpraviti po poti nazaj in strmo v hrib na Kovk s keltskim najdiščem. Sledil je strm in deloma poledenel spust v Dol pri Hrastniku, kjer smo si v prijetnem, delno rudarsko obeleženem gostišču, privoščili kosilo. V nadaljevanju poti do železniške postaje, smo si v hrastniškem muzeju ogledali prav vse, kar se je v teh krajih dogajalo v preteklosti. Zgodovina in pol bi rekel in potrebovali bi več ur za temeljit ogled. Veliko vsega v treh nadstropjih. Ob čakanju na prihod vlaka smo v čakalnici ubrano (? )zapeli in tako, kot se za Slovence spodobi, s pesmijo zaključili naš pohod ter se prijetno utrujeni odpravili proti Ljubljani. Aja, pa še slastna tortica v Zalogu pri Lj., kjer smo ga nekateri imeli za končno postajo.

Hvala Drago Podreberšek za vodenje in povedanih kopico zanimivostim ob poti. Hvala našim vodnikom za organizacijo. Resnično se vidi, da potrebujemo druženje po tako temačnih letih virusne pandemije.

Franci Hrastar

Hits: 109