Setiče (Freiburg)

Setiče (Freiburg)

Bodi zdrava, domovina,
mili moj slovenski kraj!
Ti prekrasna, ti edina,
meni zemeljski si raj.
Tuje šege, tuje ljudstvo,
so pr’jatlji, bratje ne,
Slava le, slovansko čustvo
srce moje veseli.

Prelepa, a majhna Slovenija ima med drugim tudi dobro in zelo uporabno prednost. Na obisk v gorato severno sosedo se lahko podaš preko enega od treh prelazov in si z drugega zornega kota ogledaš venec gora, ki kot bogata in razgibana siva čipka fizično in miselno ograjujejo domovino.
Tokrat nam je Jan pripravil »butično« turo: visokogorje, skoraj dvatisočak, idealno speljana pot po gozdu in med macesni, travnat vrh z zavetrno sončno lego in neponovljivim razgledom na dooolgi skalni greben Košute z nadaljevanjem preko Hajnževega sedla na Košutico, Begunjščico, Stol, Vrtačo. Pogled zaokroži še za 180 stopinj in se spusti v široko dolino in nadaljuje ob Dravi, mimo številnih jezer do Celovca, njegovega letališča in naprej po slikoviti pokrajini vse, dokler seže oko in vidljivost. Domovina ali tujina? Zgodovina nas Slovence umešča v ta prostor od 8. stoletja, politika pa uspešno deli in ponovno združuje. Evropa tu in zdaj. Fizične meje ni, v glavi in srcu ostaja. Napisi dvojezični, markacije odlične, pokrajina idilična, ceste in hiše urejene, dvorišča očiščena; bujno cvetoče rože na okenskih policah pričajo o srčnosti in gostoljubnosti. Na pozdrav »dober dan« je odgovor »hallo« ali »chris gott«.
V Sele/Zell-Pharre smo prišli preko prelaza Ljubelj in se v Borovljah/Ferlach usmerili desno. Oba avtomobila ( skupinica 8 planincev) smo v hladnem zgodnjem jutru parkirali pri Ljudski šoli in preko travnika zakoračili v smrekov gozd (idealno rastišče za gobane , nekaj smo jih celo našli). Postanek pri lovski koči pod zorečo jerebiko, nadaljevanje skozi vedno redkejši gozd po mehki gozdnati poti, taktično in nenaporno speljani po pobočju, zadnje pol ure skozi vse redkejši macesnov gaj na travnato poraščen vetroven in razgleden vrh. Enourni počitek na sončni a zavetrni strani je bil pika na I tokratnega izleta. Naš vodnik nam je velikodušno privoščil počitek in užitek. Res je prijetno, ko si enako misleča druščina lahko privošči izlet brez hitenja, brez pogledovanja na uro ali višinomer, ko v mehki travi zapreš oči in se zaziblješ v rahel dremež ali pa samo globoko zadihaš in vpijaš višino, širino, lepoto, dobroto…….Spoznavaj svet in domovino, smo si rekli in se vrnili preko Železne Kaple in prelaza Jezersko. Postanek ob Planšarskem jezeru obvezen, gibanica odlična, na dobro kremno rezino je pa bolje zaviti na Bled
Naslednje leto pa na Obir, kajne?
Misli zbrala in osebno noto dodala
Nadja
Kamnik, 22.9.2013
Slike z izleta

Hits: 14