Tura na Škrlatico

Naš podvig smo pričeli že zelo zgodaj, še v polmraku iz ene najbolj obiskanih in verjetno najbolj poznanih dolin Vrata. Se-ve zaradi razvpitega Triglava, našega očaka. Četica osmih planinskih navdušencev smo krenili skozi gozd, mimo Šlajmajerjevega doma. Jutro je bilo sveže in malo hladno, zato smo se podvizali, da se ogrejemo. Prvi sončni žarki so že oblizovali vrhove nad nami. To je bil prizor, ki smo se mu posvetili s kratkim postankom. Pa tudi severna Triglavska stena se je razkošno bohotila pred nami na drugi strani doline. Vreme nam je šlo na roko, neusmiljena vročina prejšnjih dni je popustila, zato smo imeli vseskozi kar hiter korak. Temu pa niso botrovale le ugodne vremenske razmere, ampak tudi dobra kondicijska pripravljenost slehernega udeleženca. Jeziki snega pod Dolkovo špico so še vedno neutrudno kljubovali silni pripeki zadnih dni, kar je dokaz da zima letos ni skoparila z snegom.

Srečali smo tudi nenavadno veliko planincev, zato smo se morali tudi večkrat ustavljati, da se je spraznilo “ozko grlo” na tehnično zahtevnejših odsekih. To pa je imelo tudi dobro plat, za krajši oddih in razgled po gorskem kraljestvu.
Z žarom v obrazu smo vsi prikapljali na vrh, ki nas je “počastil” z bogato pašo za oči. Preden pa smo posegli po zasluženi malici smo si nataknili še kakšen kos oblačila, kajti kljub soncu je hladen vetrič izvabil kurjo polt. Bilo je čutiti tudi prvi pridih jeseni.

Previdno smo sestopili po poti vzpona za kar gre zahvala medsebojni pomoči, ki smo si jo namenili eden drugemu. Tako je tudi prav, kajti le tako si lahko nadejamo uspeha.
Navdušeni nad uspešno opravljeno turo smo posedli še pri Aljažu v Dovjah in si v sproščenem pogovoru splahnili suho grlo. Še enkrat zahvala vsem udeležencem, da ste s svojo prisotnostjo obogatili doživetja na turi na kateri tudi ni mankalo smeha.
Se kmalu vidimo – Rjavina že vabi ….
Vaš vodnik Dušan.

Slike zs Škrlatice

Hits: 10