Snežni Porezen

Sobotno jutro. Dvanajsterica nas je bilo. Iz parkirišča smo se ob 7 uri pod Halo Tivoli s tremi avtomobili odpravili proti Škofji Loki in do Petrovega Brda. Tu smo si nadelo pohodne čevlje in podaljšali palice. Naš pohod se je začel prav od koče. Lahko bi se popeljali še nekoliko višje po cesti in skrajšali pohod za kakšne pol ure, a smo se družno odločili da gremo od začetka poti. Tako smo del poti smo prehodili po cesti ter si lahko bolj detaljno ogledovali okolico in uživali v svežem zraku.
V začetku je bilo vreme kar nekoliko megleno in oblačno, čeprav je bila napoved nekoliko lepša. S ceste smo tako krenili po lepo uhojeni in markirani gozdni poti, ponekod bolj strmo drugje pa bolj zmerno v ključu. Nekje na polovici poti smo se srečali s snegom, ki nas je spremljal vse do vrha. Tu nas je obiskal tudi sonček, ki nas je potem grel vse do vrha in potem še v dolino. Proti koncu gozda je kar lepo zapihalo, zato za daljši počitek ni bilo ravno prijetno. Počakali smo le počasnejše in tako z lahkotno hojo zagrizli v dokaj strmo proti vrhu. Od daleč smo kmalu zagledali kočo in vrh. Ponekod je bilo tudi že kopno a tudi sneg je bil mehak, tako da potrebe za dereze ni bilo. Čeprav je bila koča nekoliko pod vrhom smo se vsi najprej odpravili proti kopnem in soncem obsijanem vrhu. Tu smo se okrepčali iz naredili nekaj fotk za spomin. Po skoraj enournem uživanju smo se potem odpravili še do koče, do žigov in tioste grenke pijače. Nekatri so si naročili tudi joto. Zanimivo je to, da je bil to tudi uradni dan za zimski pohod na Porezen. Tako smo bili tudi mi udeleženci tega pohoda. Mili je zato dobila tudi priznanje značko in za 6 pohod na Porezen.
Za pot v dolino je bila potrebna previdnost. Saj se je sneg udiral in tudi potem kos smo prečili snežno mejo so bila tla bolj spolska. Na nekem delu tako, da sem si ob zdrsu kar nekoliko poškodoval stegensko mišico. Na srečo ni bilo tako hude, da nebi mogel nadaljevati pot. Po koncu poti smo še analizirali pohod pri planinski koči na Petrovem Brdu.
Lp Marjan

 

Hits: 10