Špilk

Tudi zadnji aprilski izlet na Špilk smo v društvu z nekaj prilagoditvami tudi izvedli. Bilo je pravilo do 10 oseb, kar smo se morali na pohodu tudi upoštevati. Pohod na Špilk smo zato izvedli iz Tuhinjske doline. Po ogledu poti sem videl, da bo pohod potekal po neobljudenih gozdnih poteh skoraj do vrha.
Po zboru v Ljubljani se je kolonica avtomobilov ustavila pri bencinski črpalki v Kamniku, kjer smo se kolonici pridružili še Alenka in seveda jaz. Kakor sem omenil smo se zapeljali po Tuhinjski dolini, čez prelaz Kozjak in kmalu nato zavili na stransko cesto, kjer smo se nato ustavili in pripravili na pohod. Po kratki razlagi poti smo zakorakali najprej v dokaj strm klanec po cesti do domačije Strmšek, nakar skozi njihovo dvorišče krenili naprej po nemarkirani gozdni kolovozni poti do slemena nad domačijo. Pot je bila dokaj suha, le sem pa tja nekoliko bolj mokra, kar se je pa dalo izognit. Od tu smo nadaljevali po makadamski cesti, ki vodi v Lukovico do križišča poti, kjer nas je tabla usmerila proti Špilku. Nekje po nekaj sto metrih, smo se potem usmerili proti vrhu po zelo strmi potki. Vsi smo jo uspešno premagali in tako prisopihali do bivaka na vrhu Špilka.
Kakor običajno je sledilo preoblačenje, zakuska in še kaj. Vzeli smo si kar debele pol ure za sprostitev in prijeten klepet. Sledil je zmeren spust po poti, ki je bila nekoliko bolj prijazna za naša kolena kakor vzpon. Ustavili smo se tudi pri spomeniku, kjer je bil žig . Nekatere naše planinke so se tudi nekoliko »napasle« regrada, ki ga pa ni bil ravno v izobilju.
Nadaljevanje poti je bilo delno po markirani poti. Glede na mojo ogledno turo sem izbral potem v nadaljevanju nekoliko podaljšano verzijo nemarkirane poti v dolino. Bila je zanimiva. Tu je bil gozd skrbno urejen, brez dračja in z ogromnim kupom izruvanih štorov na enem kupu. Vse smo lepo premagali in uspešno prispeli do ceste in nato mimo domačije Peterživec in Strmšek prispeli do svoji avtomobilov. Seveda, Nena in Lojzka sta morali vmes nabrati še nekaj kopriv ob kozolcu na poti.
Lep sobotni dan smo tako izkoristili za prijeten izlet, katere jih večina še ni uspela prehoditi.
Marjan
Na prelep spomladanski dan zemlje je težko ostati doma, toliko lepot Slovenije ja da jih ne smemo zamuditi. S pomočjo dobrih poznavalcev na Špilk, Tuhinjska dolina Kozjek in palce v roke in na vrh, ob poti naberem še malo spominov v objektiv, v ozadju lep razgled na Menini o planino, zanimiv kup štorov, se kar lahko skriješ.
Štefka

Hits: 74