Perun

           Na velikonočni ponedeljek, 9. 4. 2012 se bomo ob 6,40 zbrali pod halo Tivoli in se s posebnim avtobusom odpeljali našemu cilju naproti. Spotoma bomo lahko občudovali lepi, stari mesti ob Liburnijski obali, Opatijo in Lovran.

            Perun (881 m) je vrh v južnem delu Parka prirode Učka. Najvišji vrh Učke, Vojak,  1401 m, slovenski planinci že kar dobro poznamo.

            Tokrat bomo hodili po bajeslovno-zgodovinski poti Trebišća – Perun. Pot so pripravili zanesenjaki iz Parka prirode Učka v sodelovanju z Univerzo v Zagrebu. Pot nas bo ves čas vodila po neokrnjeni naravi, skozi bolj ali manj zapuščene zaselke. Ob poti so postavili 14 panojev, na katerih je prikazana zgodovina domnevne prve naselitve Slovanov ob Kvarnerju ter božanstev, v katere so verovali, da so njih varovala pred zlim.

            Pot bomo pričeli v Mošćenicah (180 m). Sprva bomo hodili po vozni poti, kasneje po stezi. Po dveh urah hoje bomo prispeli do križišča in tu zavili v gozdu strmo desno in v manj kot 1 uri prispeli v Potrebišće. Od tu je še dobro uro hoje po razmeroma odprtem svetu do vrha Perun. Povratek bo do križišča po isti poti, nato pa se bomo spustili po gozdu strmo navzdol v Trebišće. Sledila bo še zložna pot v Mošćeničko Drago. Za celotno pot, ki tehnično ni zahtevna, bomo potrebovali 7 – 8 ur hoje.

            Potrebna oprema: dobri pohodniški čevlji, pohodniške palice, športna oblačila, nekaj proti mrazu, vetru in morebitnemu dežju, hrana in pijača. Ob poti ni nobene možnosti prehranjevanja. Cena prevoza bo znana ob prijavi.

            Pa še to: V kolikor bo v avtobusu še prostor in če kdo ne bi šel na razmeroma dolg pohod, se lahko pelje z nami do Opatije, se tam sprehaja, lahko gre plavat v enega od hotelov in se pozno popoldne zopet z nami vrne v Ljubljano.

                                                                                                                                                Marinka Koželj Stepic

Hits: 5