Tscheppaschlucht- soteska Čepa

Danes 7. junija se je z avtobusom odpeljalo 30 pohodnikov PD Iskra Ljubljana čez Ljubelj na avstrijsko koroško. Naš cilj je bil prehoditi in si ogledati sotesko Čepa, ki je ena največjih in najbolj obiskanih znamenitosti Koroške. Naše izhodišče je bilo tik ob glavnem parkirnem prostoru za Čepo. Pot nas je vodila mimo adrenalinskega parka do samega vhoda v sotesko. Tu smo kupili vstopnice in krenili ob potoku Ljubeljska Borovnica, ki je skozi tisočletja izklesala naravne lepote. Pot je lepo speljana po številnih stopnicah ob brzicah in je bila prava paša za oči. Prispeli smo do dela, kjer je prvi in drugi hudičev most. Železne konstrukcije so omogočile prehod do slapu Šum ki je visok kar 26 m. Tu je malo večji prostor, kjer smo naredili tudi skupinsko sliko. Pot smo nadaljevali skozi naravno okno in na razpotju krenili v smeri Bodentala (Žabnica). Prišel je čas za malico in počitek. Ta dan je bil organiziran tudi tek za celovški atletski klub, ki je potekal prav na naši trasi. V nadaljevanju poti smo popazili, da na ozki stezici nismo ovirali udeležencev teka. Vsakega od njih smo vspodbujali, kar je naš pohod še dodatno popestrilo. Prispeli smo do gostišča Sereinig, kjer nas je čakal avtobus in tekoče okrepčilo.
Zaključna prireditev teka, ozvočenje in gneča je prinesla odločitev, da smo podaljšali pot do gostišča Bodenbauer –Podnar ki je oddaljen 2 km. Večina naših udeležencev je nadaljevala pot kar peš, nekaj pa nas je pot kazalo avtobusu. Na koncu doline , pri Podnarju smo v idilični okolici uživali ob hladni pijači in pogledovali proti Palcu, Vrtači in Svačici. Za zaključek še ena skupinska slikica pod mogočno lipo in vijugasta pot čez Ljubelj v smeri Ljubljane.
Pri sestopu z avtobusa nas je strašna vročina pred halo Tivoli pripravila, da smo nekateri spoznali še pivnico Union.Lep in pester nedeljski izlet se je skoraj prehitro končal v zgodnjem popoldnevu.
Srečno in varen korak še naprej.
Zlatko

Hits: 13