V Laško, na Hum in na Dan odprtih vrat v pivovarni Laško

Bil je to v bistvu seniorski izlet, saj je bil sredi tedna. To naj bi bila praksa tudi v bodoče, vsaj en izlet v mesecu “za upokojence”, ki imajo prosto tudi med tednom.
Čeprav smo se odpravili iz Ljubljane dokaj pozno, šele osme ura je bil današnji dan kar precej razgiban. Tako smo se na železniški postaji najprej srečali z našim vodičem Dragotom Podreberškom članom društva za ohranjanje rudarske dediščine, ki je naš prijatelj še od pohoda na Mrzlico.

Tako nas je najprej seznanil z samim mestom Laško in njegovo zgodovino. Potem smo krenili najprej h kipu kralja piva. Nadaljevali smo po parku, kjer je bilo kar nekaj skulptuzr znanih kiparjev. Šli smo tudi mimo termane in čez most vzdihljajev. Pogledali smo si studenec in nato krenili proti gradu. Tu smo bili gosti grajske gospode ter si ogledali tudi nekaj sob tega gradu. Po osvežitvi smo kmalu nato krenili proti vrhu Huma. Med potjo smo se ustavili na Prižnici, za prvi ogled pokrajine. Legenda pripoveduje, da so od tu v prepad metali tedanje čarovnice. Potem smo se ustavili tudi pri križu in seveda na samem vrhu. Seveda tu ni manjkalo okrepčilo in gasilska. Za ogled pokrajine si je naš vodič Drago vzel kar nekaj časa. Spust v dolino je bil dokaj zahteven pa tudi razgiban, ne samo doli ampak tudi večkrat gori. Naš Miran je dejal, da je tako kakor da se spuščamo s Triglava. Za malo Lauro pa to ni bil noben problem.

Vročina se je kar stopnjevala in ko smo prišli v dolino smo komaj čakali, da se konča ogled pivovarne, kjer smo si ob zaključku privoščili tudi gratis hladno pijačo. Za ogled pivovarne smo dobili prikupno stevardeso, ki nam je lepo razložila vse o pivovarni od začetkov l. 1825 do današnjih dni. Pojasnila nam je veliko podatkov o izdelavi piva in nas potem pospremila po ogromnih proizvodnih halah pivovarne.
Ob pol šestih smo se naložili na vlak in srečno prispeli spet v Ljubljano.
Bilo je lepo
Marjan
Slike

Hits: 5