Velika planina

Še nekaj besed o izletu na Veliko planino.
Izjemoma smo se zbrali pri Ruskem carju. Med pohodom sta se nam pridružili še dve planinki s Kamnika, tako da nas je bilo skupaj enajst. Jutro je bilo dokaj hladno, torej pod ničlo. Tudi vreme zjutraj ni kaj prida obetalo, čeprav se je že kazal sonček.
Začetek našega pohoda je bil nekoliko višje od lovske koče nad Stahovico. Cesta do odcepa proti Veliki planini je bila popolnoma kopna, zato za enkrat še niso bile potrebne dereze. Kmalu nato nekoliko višje pa že dokaj zglajena in ponekod tudi poledenela pot in zato so bile dereze od tu naprej nepogrešljive. Tudi snežna odeja je bila proti vrhu vedno višja. Nekoliko nas je potem zaskrbelo, ker so se nad nas razprostrli oblaki in tudi nekaj snežink je padlo. Vremenska napoved je temu tudi ustrezala saj je bilo po 12 uri napovedana razjasnitev. In res se je to zgodilo. Ko smo prišli na Malo planino je veter dobesedno razpihal vse oblake. Sonce v vsej svoji veličini se je razbohotilo po celi planini in še naokoli. Razgled se nam je tako odprl na vse strani, lahko smo uživali. Odsevi sonca na tleh so se iskrili, kakor dragoceni kristali. Dano nam je bilo, da samo jih lahko občudovali, seveda z vso pravljično pokrajino naokoli.
V koči smo potem se preodeli v suha oblačila in se okrepčali z hrano in pijačo. Nismo bili prav dolgo v koči, saj nas je pogled skozi okno kmalu privabil na plan. Naredili smo skupinsko sliko in še par posnetkov ter se potem odločili da nekoliko podaljšamo naš pohod proti pravi Veliki planini. Planoto Velike planine namreč sestavlja Mala in Velika planina. Debelina snežne odeje je bila dokaj nizka zato smo prečili planino po celem snegu. Tudi to je bil enkraten užitek. Sonce brez oblačka in brez vetra, zimska idilika in privoščili smo si jo.
Spust v dolino je bil mimo koče na Kisovcu, katera je bila zaprta. Po lovski poti, z nekaj drevesnimi ovirami, smo se potem varno spustili do Sv. Primoža in potem do naših avtomobilov. Lepo je bilo
Z klikom na sliko – vstop v spletni album.

Hits: 8