VGN izlet na izvir Krupe

Skoraj polno zaseden avtobus je v soboto zjutraj zapeljal proti našemu cilju Beli Krajini, najprej proti Semiču.

Semič je tretje največje naselje v Beli krajini in sedež istoimenske občine, ki leži med severnim obrobjem Kočevskega Roga in obronki Gorjancev, pod hribom po imenu Smuk.  Najprej smo si ogledali muzej, kjer nas krajevna zbirka „Semič v dvajsetih slikar“ popelje v 200 milj. let staro preteklost Belokrajinskega Krasa, njegovo vodno bogastvo in kjer tudi spoznate zgodovina kraja. Zanimiv je tudi sodoben degustacijski prostor  vinogradniške zbirke, ki prikazuje orodje in opremo belokranjskih zidanic še iz časa, ko je v njih dihal samo les in ko še ni bilo predmetov iz plastike, jekla in drugih pripomočkov modernega časa. Spoznali smo kaj je rovaš.

Sledil je ogled povsem prenovljene cerkve Sv. Štefana, katero so ravno te dni blagoslovili. Župnik nam je  razložil zgodovino in zanimivosti te cerkve. Nekaj posebnega je kapelica ob cerkvi, ki je posvečena Sv. Mali Tereziki, mozaik pa je delo patra Marka Ivana Rupnika.

Vmes so se dvignile megle in pozdravilo nas je toplo jesensko sonce.

Ogledali smo si še učni vrt , ki je posvečen dr. Viktorju Dergancu, znanemu semiškemu zdravniku, ki je leta 1983 domačijo poklonil Zvezi paraplegikov Slovenije. Osrednji del učnega vrta je travniški sadovnjak, ki je v preteklosti obdajal skoraj vsako domačijo, poleg jablan pa so v učnem vrtu posajena tudi druga sadna plemena, hruške, slive, orehi, jagodičevje…ekološki vinograd in zeliščni vrt. Po krajšem  odmoru za kavo, torto ali sladoled,  nas je avtobus odpeljal proti izviru Krupe. Tu smo se najprej sprehodili do nekdanjega mlina, jame Judovska hiša in izvira Jamske školjke..

Prvoten namen je bil daljši sprehod  po kraški učni poti od Lebice do Krupe, vendar zaradi razmočenega terena nas je do izvira Krupe pripeljal kar avtobus.  

Izvir Krupe je najlepši izvir v Beli krajini in zagotovo eden najlepših v Sloveniji. Le 2.5 kilometra dolga rečica izvira v več močnih kraških izvirih  izpod 30 metrov visoke navpične stene  Območje ob reki je bilo poseljeno že v prazgodovini. Izvir Krupe je edino znano nahajališče jamske školjke v Sloveniji, najdene pa so tudi druge endemske vrste jamskih polžev ter tudi človeška ribica. Ob izviru se nahaja dolg jez žage preko katerega se reka v dolgi zavesi slikovito preliva. 

Po teh vseh slikovitih ogledih nas je pri bližnji  turistični kmetiji čakalo okusno kosilo, kjer smo si nabavili tudi nekaj njihovih pridelkov. 

Tu smo tako zaključili naš poučen in zanimiv naravoslovni izlet, katerega sta skrbno načrtovali Adrijana in Nadja.

Marjan  

Hits: 88