Zelenica 2014

Glede na to, da je bil letos organiziran že tretji zimski tabor PD Iskra Ljubljana, lahko tokrat uporabimo pridevnik TRADICIONALNO. Sodeč po vtisih in mnenjih se bodo s tem nazivom tudi v bodoče kitili vsi naslednji tabori. Uporabnih idej za nadaljevanje in nadgradnjo so zadovoljni udeleženci natresli toliko, da jih bodo organizatorji do leta 2020 težko realizirati.
Zimski planinski tabor je potekal od petka, 5. decembra do nedelje 7. decembra 2014. Udeležilo se ga je 26 planincev. Organiziran je bil v Planinskem domu na Zelenici ( 1536 m), ki ga upravlja PD Tržič in v katerem je nov in temeljito opremljen Učni gorniški center.
Načrtovane aktivnosti so bile realizirane v celoti, le terenske vaje so bile zaradi vztrajnega sneženja nekoliko okrnjene. Opravljen je bil krožni zimski pohod do Koče pri izviru Završnice, nadaljevanje na Srednji vrh ( 1796 m), s povratkom po zgornji poti pod Vrtačo do koče na Zelenici. Prav tako je bil v snežnem metežu osvojen Triangel ( Vrh Ljubeljščice, 1704 m) in po križni poti nazaj. Visokogorski zimski vzpon ni bil realiziran, kljub temu, da je bila vsa potrebna oprema (dereze, cepini, čelade, plazovne žolne) ves čas na razpolago. saj vremenske razmere res niso bile najboljše. Realiziran je bil nočni pohod iz Ljubelja (megla se je razkadila, oblaki so se trgali, luna je na trenutke pokukala izza njih, celo nekaj zvezd je zasijalo) in sneženi povratek v dolino.
Teoretični del je bil enakomerno razdeljen na termine, ko je v zimskem času hladno in temno. Večerna in jutranja predavanja so si sledila takole:

• Stanko Koblar, vodja Učnega gorniške centra Zelenica, vodnik PD Tržič – sprejem udeležencev in predstavitev GUC
• Jože Rožič, inštruktor planinske vzgoje PZS, vodnik PD Tržič – Gibanje v gorah v zimskih razmerah
• Jože Rožič – Priprava na zahtevne planinske ture
• Uroš Ahačič, predsednik PD Tržič – Potopisno predavanje Prečenje Norveške s smučmi (Ski Cross Country)
• Branko Đukić, alpinist Posavskega alpinističnega kluba – Alpinizem, pojmi, predstavitev, osebni vtisi z vzponov
• Cirila Skvarča – prva pomoč ponesrečencem
• Janko Meglič/Malči Meglič, VGN PD Tržič – Karavanke
Izbira predavateljev je bila optimalna; strokovni, temeljito pripravljeni, teme in področja ustrezno izbrani, predstavitve podprte s sodobno tehniko, časovno ustrezni in usklajeni….
Iskrena hvala vsem, ki so z udeleženci tabora delili svoje znanje, spretnosti, izkušnje, spomine.

Kamnik, 12. 12. 2014 Nadja Uršič

Hits: 39