Zimski planinski tabor – Pokljuka 2015

Kje začeti in s čim zaključiti poročanje s tokratnega zimskega planinskega tabora, ki se je odvijal na Pokljuki, odločitev je težka. Zbor planincev ob jutranji kavi in čaju na Zatrniku pr’Anžk kot uvod z začetek letošnjega zimskega planinskega tabora. Zapeljali smo se do vojašnice Rudolfa Badjure na Pokljuki, kjer je bila dogovorjena nastanitev. Začeli smo s predavanjem o Etiki in odgovornosti v gorah, ponovili nekaj osnovnih pojmov, si razložili kaj pomeni etika, kaj odgovornost in kaj morala, ter kako so pojmi med seboj povezani. V gorah se odražajo še močneje. Po predavanju je sledilo kosilo, ki je bilo res okusno, na splošno lahko pohvalimo menije in ponudbo restavracije v vojašnici. »Prosto po Prešernu« tja do 15.00 ure, ko sta nas obiskala gorska reševalca iz GRS Bohinj. Robert Klančar in Tomaž Perše sta nam predstavila delovanje Gorske reševalne službe, predstavila opremo, ki jo potrebujemo za gibanje v zimskih razmerah ter povedala nekaj primerov reševanja. Predstavitev smo nadaljevali zunaj, kjer smo si praktično ogledali lavinski trojček ter se preizkusili z iskanjem z lavinsko žolno. Uporabno in koristno. Po večerji je sledila nočna orientacija, ki nas je pripeljala do Šport hotela na Pokljuki. Zanimiv je nočni svet Pokljuke v soju naglavnih lučk planincev. Čarobno in iskrivo.
Sobotno jutro je bilo namenjeno planinski turi, tako so se formirale štiri vzdržljivostne skupine. Prva skupina je ob pomoči vodnikov in članov PD Križe osvojila Ablanco in Viševnik, druga skupina se je po klasični poti povzpela na vrh Viševnika ter se po grebenu spustila do Srenjskega prevala, do Jezerc in nad planino Konjščica do Rudnega polja, kjer nas je že čakalo kosilo. Dve lažji skupini pa sta se odpravili ena na planino Uskovnica in druga na krajšo krožno turo na planino Konjščica. Skupina na Ablanco je preizkusila tudi uporabo derez in cepina, skupina na Viševnik pa je preverila, kako nevarna je lahko zaledenela pot, zato so si planinci nadeli majhne dereze in korak je bil lažji. Popoldanski čas smo izkoristili za predavanje o Prehrani v gorah, ki ga je izvedla Marjeta Škorja, članica PD Slovenj Gradec. Opaziti je, da dobro sodelujemo z drugimi člani društva in to daje potrditev, da je naše delo dobro in se prijateljske vezi lepo utrjujejo. Medsebojno sodelovanje in pomoč se odraža v prijateljskih društvenih odnosih. Po večerji je sledil ogled filma Everest, ki priča o uspehu, neuspehu, želji, pretiravanju, odpovedovanju, srčnosti, tovarištvu, ekstremnih razmerah…vse, kar si »mali človek« (planinec) težko predstavlja.
Nedeljsko jutro nas je zbudilo z obsijanim vrhom Viševnika za vojašnico. Dalo je vedeti, da bo dan lep in čaroben. Pospravili smo sobe in se odpravili do parkirišča pri Šport hotelu, kjer smo začeli naš zadnji pohod na taboru. Preko planine Javornik smo se odpravili do Blejske koče na Lipanci, od tam pa nekateri na Debelo peč, drugi na Lipanski vrh in Mrežce. Zadnje tople sončne žarke smo ujeli na planini Javornik od tam pa še nekaj korakov stopili do avtomobilov in se ponovno zbrali na Zatrniku pr«Anžk, kjer smo se okrepčali z okusnim domačim kosilom in naredili rezime ture.
Organizacija tabora je bila na visokem nivoju, predavanja so bila velik doprinos k znanju planincev o etiki, odgovornosti, morali, prehrani in gibanju v zimskih razmerah v gorah. Naj bo tako tudi v prihodnje.
Dora Uršič
Foto Marjan K.
Tu so fotke od Alenke M.
Fedorjeve fotke
prvi dan: drugi dan: tretji dan

Hits: 25