Izlet na Mirno goro

Dan pred napovedanim izletom sem v pomladanskih razmerah opravil ogled trase od Talčjega vrha pri Črnomlju, preko Rodine, Planine do Mirne Gore. Že na ogledu sem spoznal spoštovanja vredno damo. Več o njej v nadaljevanju.
Na začetku je bila temperatura 9 °C, na koncu ogleda 14 °C. Ko sem se z avtomobilom vračal čez Uršna sela proti Novemu Mestu, sem na vzponu po »Partizanki« nad Semičem prehitel kolesarja v kratkih hlačah.

Naslednji dan izlet v pravi zimski idili.
Temperatura ves čas pod lediščem. Na štartu 5 cm snega, na vrhu vzpona 50 cm debela snežna odeja. Naša volja po druženju in hoji po zasneženi sredogorski pokrajini je bila prešerna.
Doživeli smo druženje z enkratno Belokranjko, gospo Albino (Binco).V svojem in imenu vseh ostalih udeleženk in udeležencev se ji ponovno zahvaljujem za prisrčen sprejem in pogostitev.
V Planinskem domu na Mirni gori smo bili deležni toplega sprejema s strani ge. Jožice Šavor in ostalega osebja. Tako dobrega ričeta in jote že dolgo nisem jedel, da o domačem kruhu ne govorim.
Največ o pohodu in pokrajini povedo fotografije.

Zapis Liljane od foruma hribi.net

V nedeljo smo šli z vodnikom Rafaelom v njegove kraje, na Mirno goro, iz smeri Črnomlja, iz vasice Talčji vrh. V soboto je ob ogledni turi še srečal kolesarje, ponoči pa je zapadlo ca 40 cm na vrhu. Prava snežna idila. V vasici Rodine nas je prijazno sprejela gospa Albina, že smo bili dogovorjeni, da se moramo nujno ustaviti tudi ob povratku. Vodnik je imel v soboto še blatno pot, mi pa v nedeljo lepo zasneženo. Bilo je shojeno, malo pa smo še mi zgazili. Do Planine je precej položno, potem pa se prične gozdna učna pot, pa še nekaj vzpona do koče. Bilo nas je skoraj 20, kar nekaj prvič. V koči nas je lepo sprejela oskrbnica z dobro enolončnico in odličnim domačim kruhom, pa še klobasa. Ko smo se vračali, so si nekateri nadeli derezice za bolj varen korak. Ni pa bilo nič poledenelo, le suh sneg. Po oznakah je približno enaka dolžina poti iz Semiča in od našega tokratnega izhodišča, ca 2 uri in pol, morda 3 ure. Skupaj je bilo 16 km. Gospa Albina nas je zopet pričakala, tokrat z belokranjsko pogačo, odlično, hvala. Zopet pridemo, morda pomladi.

Klik na sliki za ogled albuma s pohoda.

Hits: 43